Vi har blivit bortskämda. För alla som har bredband hemma är fri surf lika självklart som el i väggen och vatten i kranen. Och det är när vi är på semester som vi märker hur svårt det är att klara sig utan.

För den som har ett mobiltelefonabonnemang med ett generöst datatak är det här inget problem. Det går nämligen lätt att surfa via mobilen – från alla sina prylar. Har du däremot ett billigt mobilabonnemang ingår som regel väldigt lite data. Tittar du några minuter på webb-tv eller Netflix lär med andra ord telefonen säga att du har förbrukat din månadskvot. En smartare lösning för semestern kan därför vara att skaffa ett kontantkort för mobilt bredband.

Fördelen med kontantkort är förstås att du slipper månadsavgiften. Du behöver bara betala när du har ett behov av internet – till exempel när du är i sommarstugan eller i tältet.

Router passar alla
Det du får när du skaffar ett kontantkort för mobilt bredband är ett sim-kort. För att kunna surfa kan du skaffa ett så kallat 4g-modem som du kopplar in i datorns usb-kontakt. Det här är en bra lösning om du bara vill surfa på en enda dator – men inte om du vill kunna använda flera prylar.

Dovado Tiny
Dovado Tiny. En populär router för folk på resa.

Det smidigaste är i stället att kombinera ett kontantkort för surf med en så kallad 4g-router (mobilrouter). Kontantkorten säljs numera ofta i så kallade startpaket med en router, men du kan även köpa dem separat. Du hittar routrar i alla prisklasser via prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

En 4g-router fungerar precis som din trådlösa router hemma. Du kan alltså koppla upp dig trådlöst mot den – oavsett om du kör dator, surfplatta, mobil eller någon annan uppkopplad pryl. Det spelar inte heller någon roll om du har Windows, Mac Android eller IOS.

Och precis som hemma kan flera olika personer vara uppkopplade samtidigt. Hela familjen eller kompiskretsen kan med andra ord använda samma uppkoppling för att surfa i sommarstugan.

Skillnaden jämfört med wifi-routern hemma är dock att hastigheten som regel är betydligt lägre. För tidtabeller, mejl, bankärenden och liknande är det här sällan något problem, men om ni är många som vill titta på Netflix och olika webb-tv-kanaler lär ni snart få problem, eftersom alla delar på samma hastighet.

Ju fler användare desto högre blir förstås också förbrukningen. Och även om kontantkorten ofta har högre maxtak än många enkla mobilabonnemang är de inte obegränsade.

Nedan sammanfattar vi vad de olika operatörerna har att erbjuda oss inför semestern. Som du ser är flera av operatörerna inte med. Det beror helt enkelt på att de inte erbjuder några kontantkort. Flera av dem erbjuder dock abonnemang utan bindningstid. I vissa sammanhang kan det förstås vara en bra lösning – i alla fall om du inte glömmer att säga upp ditt abonnemang när semestern är slut.

Ska du semestra utomlands? Missa inte vår stora guide till hur man surfar billigt utomlands.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning