I vår alltmer stressade vardag finns det saker vi inte riktigt hinner med. Att åka till biblioteket för att låna den där boken du hört så mycket om är en sådan sak. Lyckligtvis finns det enklare sätt att ta del av böckernas värld – direkt via mobiltelefonen.

Den senaste tiden har det växt fram ett antal tjänster som erbjuder ljudböcker med samma upplägg som Spotify. Du behöver med andra ord bara ladda hem en app och registrera dig som kund.

Istället för de senaste musikhitsen strömmar du alltså ljudinspelningar av böcker – allt från självbiografier till romaner.

En av fördelarna är smidigheten. Oavsett om du pendlar eller åker på semester är det skönt att slippa bära med dig en massa otympliga böcker. I många sammanhang är det dessutom mer praktiskt att lyssna än att läsa, och en annan fördel är att du kan utföra andra aktiviteter samtidigt som du lyssnar, exempelvis att träna eller laga mat.

Många tycker dessutom det är mer njutbart att lyssna på ljudböcker än att läsa själv. Som regel är det kända skådespelare eller författaren själv som läsar in böckerna – och deras röst tillför nya dimensioner.

Många tjänster att välja bland

Men vilken tjänst ska du välja då? Storytel är den mest kända, men på senare tid har det dykt upp flera utmanare. Samtliga tjänster har sina för- och nackdelar när det gäller funktioner och urval. Vissa specialiserar sig på e-böcker med ljudböcker som grädde på moset, medan andra erbjuder en tillfredsställande mängd vardera.

En uppskattad funktion som samtliga tjänster erbjuder är möjligheten att spara ett antal böcker offline. Det här passar perfekt om du ska ut på resa och saknar tillgång till en internetuppkoppling.

Gemensamt för samtliga alternativ är att de erbjuder en gratis testperiod, förutsatt att du kopplar ihop ett kontokort till tjänsten.


Storytel – Pionjären är bäst i test

Storytel lanserades 2005 och är i dagsläget abonnemangstjänsten med flest tillgängliga ljudböcker. En anledning kan vara att företaget säger sig ha avtal med flest förlag i Sverige. Utöver ljudböcker på såväl svenska som engelska erbjuder Storytel även e-böcker som komplement. En positiv aspekt är att Storytel även släpper egna ljudinspelningar för böcker som vanligtvis inte finns i ljudboksformat, och utvidgar på så sätt utbudet med exklusivt material.

Att komma igång är lika enkelt som det är bekvämt. Du kan använda de sedvanliga mobilapplikationerna och till skillnad mot de andra aktörerna kan du även ta del av innehållet via en helt vanlig dator. Kom bara ihåg att använda en av de tre rekommenderade webbläsarna, alternativt ladda ned Windows 10-appen.
 

Storyfel

Rent funktionsmässigt finns det inte mycket att anmärka på. Gränssnittet med stora ikoner förenklar navigeringen och du hittar enkelt det du söker efter. Det finns även möjlighet att få rekommendationer via olika teman. Lagom till fotboll-em har Storytel exempelvis tagit fram en kategori där fotbollsrelaterade böcker finns samlade.

Spelaren i sig innehåller allt som bör finnas. Den återupptar automatiskt där du slutade lyssna senast och erbjuder även bokmärken – perfekt om du exempelvis vill anteckna dina tankar eller bara vill ha en specifik del av boken nära till hands. Många verk finns i både ljudboks- och e-boksformat, så du kan enkelt växla mellan dem. Tyvärr saknas möjligheten att använda båda samtidigt.

En för ljudbokstjänsterna speciell funktion är möjligheten att lägga till böcker i offlineläge. Läget är tänkt för de gånger du inte kan eller vill använda dig av telefonens internetåtkomst. Storytels tak låg vid vårt test på fem nedladdade böcker – numera är gränsen borttagen.

Det enda riktigt negativa med Storytel är att den nuvarande appen låser sig oftare än konkurrenterna, speciellt när vi testade offlinefunktionerna.   

M3 Bäst i testFakta: Storytel

Webbadress: www.storytel.se
Mobila plattformar: Android, IOS, Windows Phone
Övriga plattformar: Windows 10, Webbläsare (Chrome, Firefox, Safari)
Stöd för offlinelyssning: Ja
Stöd för e-böcker: Ja
Testperiod: 14 dagar (kräver kontokort)
Kostnad per månad: 169 kr/månad
Övrigt: Finns som tillval för Telia-abonnenter

plus

Du kan växla mellan ljudbok och e-bok

minus

Lite buggig app när vi testade den

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10