I dagens hetsiga samhälle blir digitala tjänster ett alltmer självklart alternativ för oss stressade konsumenter. Vi kan numera ladda ned spel direkt till våra hemkonsoler och datorer, och istället för att begränsa oss till en skiva kan vi ha med oss en hel musiksamling under joggingrundan. Och visst blir det enklare att strömma de hetaste Hollywood-rullarna direkt till tv:n, istället för att leta efter närmaste hyrbutik en regnig höstkväll? Men hur är det med böckernas värld?
Lyckligtvis finns det ett par aktörer som erbjuder koncept liknande de populära musikströmningstjänsterna, fast med ljudböcker. Allt du behöver göra är att ladda ned en app och registrera dig. Sedan har du ett helt bibliotek direkt i din mobil, med allt från självbiografier och deckare till klassiska romaner och barnböcker. Så gott som alla aktörer erbjuder en testperiod där du får tillgång till hela utbudet under en kortare tid, oftast två veckor.
Den klart största fördelen med ljudböcker kontra vanliga böcker, eller e-böcker för den delen, är smidigheten. Ibland är det helt enkelt mer praktiskt att ha ett digitalt ljudbibliotek samlat i telefonen. Några exempel kan vara när du gymmar, lagar mat eller åker utomlands med begränsat utrymme i bagaget. Eller så tycker du bara att det är mer njutbart att lyssna på ljudböcker än att läsa själv.
Fyra snarlika tjänster – vilken väljer du?
Till skillnad från senast vi testade dessa tjänster finns det denna gång inte en solklar vinnare. Utbudet av böcker är nämligen snarlikt mellan tjänsterna. Då gäller det att jämföra andra aspekter, som pris, abonnemangsformer och hur konsumentvänligt tjänsten är i stort.
När vi bedömt tjänsterna har vi i första hand utgått från utbudet av ljudböcker. Visst uppskattar vi att e-böcker finns som komplement, men ingen tjänst blir diskvalificerad för att den saknar funktionen. Däremot uppskattar vi alltid snygg implementation, som i fallet Storytel.
Något vi också tagit hänsyn till är möjligheten till offlinelyssning och hur apparna hanterar funktionen. Hur enkelt är det att växla mellan strömning och lagring? Och hur många böcker kan du lagra samtidigt? Det kan tyckas onödigt vid våra breddgrader, men desto mer ovärderligt i andra situationer, exempelvis under flygresor och andra tillfällen där du saknar täckning.