Från och med juni 2017 försvinner de avskydda avgifterna för roaming i EU. Att ringa, mmsa och surfa i utlandet blir därmed en betydligt billigare historia.

Men vissa operatörer vidtar åtgärder redan nu. Telia har exempelvis slopat avgifterna i Norden och Baltikum – och nu händer det grejer även hos Telenor.

I och med lanseringen av sitt nya abonnemang Frihet blir Telenor den första svenska operatören att avskaffa avgifterna för roaming inom EU och ESS. Abonnemanget, som går att teckna upp från och med i dag, gör det med andra ord lika billigt att ringa och surfa på utomlands som hemma.

Patrik Hofbauer
Patrik Hofbauer, vd Telenor Sverige.

– Mobilen ska inte begränsa oss när vi reser. Tvärtom vill vi att våra kunder ska kunna resa så bekymmersfritt som möjligt utan att behöva ändra sina mobilvanor oavsett om man befinner sig i Sverige eller någon annanstans i EU, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

Guide: Så ställer du in mobilen på resan – och undviker att bli skinnad

Totalt omfattas 36 länder av Telenor Frihet-abonnemanget. Befintliga Telenor-kunder får tillgång till erbjudandet genom en uppgradering, och för de som har Telenors populäraste privatabonnemang tillkommer ingen extra kostnad.

– Allt vi gör handlar om att underlätta våra kunders digitala vardag och skapa nya möjligheter att utvecklas. Att vi som första svenska mobiloperatör nu slopar roamingavgifterna i EU och ESS är ett mycket bra och tydligt exempel på detta, avslutar Patrik Hofbauer.