HP kallar Deskjet 3720 för väldens minsta multifunktionsskrivare. Nu har vi inte rest jorden runt med måttband i högsta hugg för att jämföra, men det är definitivt den minsta skrivaren med scannerfunktion inbyggd som vi testat. Faktum är att den är mindre i måtten än många skrivare utan multifunktion.

HP påstår också i en del reklammaterial för skrivaren att den är ”inte större än en brödrost”. Det må vara sant, om din brödrost är byggd för att grilla formfranska skivad på längden, men Deskjet 3720 är fortfarande rätt så bred. Den skriver ut i A4-storlek och har sedan en dryg decimeter skrivare till på vardera sida om pappersutmatningen.

HP Deskjet 3720
Med alla delar för pappersmatning utfällda tar Deskjet 3720 fortfarande upp rätt mycket plats.

Större än den ser ut
När vi packar upp skrivaren och ställer den på skrivbordet ser den mest ut som en överdimensionerad limpa, fast i vit plast med turkosa detaljer, och ett handtag högst upp. ”Handtaget” visar sig vara scannerdelen, och det är inte rekommenderar att du försöker lyfta skrivaren i den. Sedan måste du fälla ut luckor baktill och framtill för in- och utmatning av papper, så i själva verket är den inte riktigt så kompakt som den först ger intrycket av. Men visst, för att vara en multi är den fortfarande extremt minimal.

Orsaken till att HP har lyckats bygga denna multimaskin så liten är just att scannern inte är en flatbäddsmodell som på de flesta billigare multiskrivare, utan en liten stavformad dokumentscanner som du matar papper igenom. Det gör att de inte behöver en hel A4-stor yta upptill.

Deskjet 3720
Men visst finns det klart större multiskrivare...

Smidig installation
För övrigt har vi en enkel kontrollpanel med två kopiatorknappar (färg och svartvitt) en liten extremt enkel lcd-panel och knappar för att slå av och på funktioner som wifi samt skriva ut konfigurationsinformation. Att komma igång med Deskjet 3720 är mycket enkelt. Packa upp, plugga in, mata med papper och slå på. Skrivaren har två bläckpatroner, en för svart och en för färg, som är mycket lätta att byta ut. Sedan laddar man hem ett programpaket för datorn (finns till Windows och OSX) eller en app till plattan eller mobilen (Android eller IOS) och fortsätter installationen därifrån.

Deskjet 3720 har usb-kontakt och wi-fi, men ingen ethernetanslutning. För trådlös uppkoppling krävs det att datorn du installerar från också har wi-fi, eftersom installationsprogrammet ansluter direkt till skrivarens egna hotspot för att sedan hjälpa den ansluta till det lokala nätverket. Du kan inte göra det direkt på skrivaren med dess spartanska kontrollpanel. Vid installation kan du välja ett stort programpaket, med scanningsprogram, dokumenthanterare med mera, eller ett minimalt drivrutinpaket. Det uppskattar vi.

Deskjet 3720 app
Trots att HP:s app hittar och kan konfigurera Deskjet 3720 för vårt nätverk så kom vi sedan inte åt den utan en massa manuellt petande. Det visade sig bero på restriktionen i kontorets brandväggar. Det lär du inte råka ut för om du installerar Deskjet 3720 hemma.

…så länge du kör bärbart
Kör du från en stationär dator utan wi-fi får du först installera Deskjet 3720 som usb-skrivare och sedan konfigurera dess nätverk. Det hela sköts exemplariskt med enkla steg-för-steg-instruktioner, så det är svårt att göra fel. Installerar du direkt från smartphone så kan du stöta på vissa problem om ditt nätverk har flera subnät och brandväggar (vanligt på till exempel företag). Om inte appen hittar skrivaren med en vanlig sökning är det där väldigt bökigt att lägga till den manuellt med ip-adress. Det bör dock de flesta hemanvändare inte ha några problem med.

Deskjet har också stöd för Apple Airprint för Iphone- och Ipad-användare och HP Eprint för alla andra. Eprint kan antingen konfigureras som en ”vanlig” drivrutin så att den går att välja i appars utskriftsmenyer, eller så kan du helt enkelt mejla dina dokument (foton, pdf:er, Office-filer med mera) till skrivarens egna e-postadress. Det här är en molntjänst, så du kan vara ute på stan, ta ett foto, och skriva ut det direkt på skrivaren hemma.

Deskjet 3720 app
När allt väl var klart var det dock mycket enkelt att skriva ut foton och dokument. Vi kan även dela ut åtkomst till skrivaren med en enkel länk som kan mejlas.

Snygga dokument, sämre foton

Som skrivare är Deskjet 3720 en högst ordinär bläckstråleskrivare av billigare typ, och är inte tänkt för några stora utskriftsvolymer. Utskrifter av text och kontrosgrafik är hyfsat skarp och ger oss jämna snygga färgytor, men finstilt text kan bli lite tung att läsa.

Fotoutskrifter på vanligt papper blir detaljerade, men lite för varma i tonen, och ljusa rastreringar blir irriterande tydliga. Vi fick också med en bunt fotopapper i albumformat från HP, och med de får vi ut skarpa, om än lite urvattnade, fotoutskrifter. Vi kan dock här se tydliga ränder i ljusa partier, vilket är lite märkligt, då vi inte såg det vid utskrifter på vanligt papper.