Har du nått gränsen för vad ditt wifi där hemma klarar av? Då kan det vara dags för en uppgradering, men du behöver faktiskt inte installera i en helt ny router för det. Ett bra alternativ, så länge du har gigabit ethernet-port på din befintliga router, kan vara att stället investera i en bra separat så kallad åtkomstpunkt.

För några veckor sedan testade vi Strong Extender, som gjorde detta med små enheter och ett smart distribuerat nätverk. Räckvidden för en dosa var inte så bra, men då du placerar ut flera stycken blev resultatet en oslagbar täckning. Men det kan vara en lite väl avancerad lösning för många, för att inte tala om dyr.

Zyxel Armor X1 WAP6806
Armor X1 är en elegant liten plastbit som kan pryda hyllor och skrivbord utan att behöva gömmas undan.

Bra wifi, inget annat
Zyxel Armor X1 är en mer traditionell åtkomstpunkt som inte har samma distribuerade mesh-teknik, men som har en sak gemensamt med Strongs dosor – den är rent löjligt enkel att använda. Har du wps-knapp på din router är Armor X1 extremt lätt att konfigurera och sätta i ett av dess tre olika lägen. Som åtkomstpunkt behöver du inte göra någonting. Bara plugga in den med en ethernetkabel i en av dess fyra portar, och använd det förtryckta lösenordet på sidan.

I de allra flesta situationer har du då allt du behöver för ett kraftfullt och snabbt wifi med god räckvidd för en medelstor lägenhet. Vi testade Armor X1 som enda wifi-punkt i en trea på ca 100 kvadratmeter och fick övertygande signalstyrka i alla hörn, även bakom ett par innerväggar. Det kanske inte räcker för att strömma 4k ut på balkongen, men det var inte långt ifrån, med hastigheter på mellan ungefär 630 och 85 Mbit/s mellan en ssd-nas ansluten till en av dess ethernet-portar och en bärbar pc. Vi testade också Armor X1 i ett hem med två våningar. Det klarade den också med beröm, även om vi givetvis tappade maxprestanda en trappa upp.

Zyxel Armor X1 WAP6806
Baktill hittar vi fyra Ethernetportar som kan användas som wan eller lan, beroende på hur Armor X1 är konfigurerat. Sådant som usb-port för diskar och skrivare får vi klara oss utan. 

Maxfart kräver handpåläggning

Det är lika lätt att konfigurera Armor X1 som repeater, det vill säga en förlängare av ditt befintliga nätverk. Du pluggar in den, synkar med wps och fem minuter senare har du fått ett stabilt och utökat wifi-nätverk. Eller nästan. Som standard ansluter den bara till din routerns 2,4 GHz-band, så du får inte full prestanda, men i gengäld stabil signal längre från routern.

För att få topphastigheter får du gå in i Armor X1:s gränssnitt och växla från ”range” till ”speed”-läge. Med ”speed” växlar vi alltså till att ta emot wifi på 5 GHz och full 802.11ac-hastighet. Även då tycker vi att mottagningen var övertygande även ett tiotal meter och ett par innerväggar bort. Ansluter du sedan datorer, den smarta tv:n eller en skrivare till Armor X1:s ethernetportar fungerar den samtidigt som en högpresterande trådlös nätverksbrygga.

Zyxel Armor X1 WAP6806
En lite udda detalj är att en argt röd diod faktiskt inte är ett felmeddelande, utan en indikator på signalstyrkan från huvudroutern när vi kör i repeater-eller klient-läge. Den här färgen innebär att signalstyrkan är halvbra (djupare röd innebär riktigt svag signal). Hastigheten låg trots det stabilt över 200 Mbit/s.

Manuellt eller mobilt
Har du inte tillgång till wps är Armor X1 fortfarande enkel att konfigurera. Anslut med kabel eller trådlöst och öpnna en webbläsare där du får en snabb och enkel steg-för-steg-guide till de tre lägena acesspunkt, klient (det vill säga nätverksbrygga) eller extender. Enda lilla minuspoängen här är att du inte har svenskt språk i gränssnittet.

Det finns också en app kallad Zyxel One Connect som kan användas för konfiguration. Den funkar perfekt för en första konfiguration, men när vi väl satt Armor X1 i klient-eller extender-läge slutar appen att fungera och vi kan inte kontakta den igen. Fullt ut fungerar den visst bara om du också har en av en handfull Zyxel-routrar som också har stöd för den.

Till det yttre är det en elegant rundad och slimmad dosa i mjölkvit plast, som antingen kan fästas på väggen eller monteras i en fot och ställas i en hylla. Bland brutal-designade routrar med fyra till sex spretande antenner och blankande diodrader är den ett skönt avbrott. Vi gillar teknik som inte sticker i ögonen, och Zyxel ger oss precis vad vi vill ha när det gäller avskalat och stilfullt yttre.

Zyxel Armor X1 WAP6806 gränssnitt
Du kan ställa in och kontrollera Armor X1 med hjälp av din webbläsare.

Byggd för framtiden

Trots avsaknad av antenner håller den alltså prestanda i toppklass, med upp till 1733 Mbit/s på 5 GHz-bandet. Extra intressant är att den stödjer den nya tekniken mu-mimo. Mimo-teknik (multiple input, multiple output) är standard i ac-routrar, och är ett sätt att mer effektivt fördela trafiken mellan flera användare, men det är först med mu-mimo (mu står för ”multiple user”) som det blir riktigt intressant.

Routern kan hålla koll på var enheter befinner sig och rikta enskilda dataströmmar rakt mot dem. Det gör det mycket lättare att effektivt utnyttja bandbredden, om du har många enheter uppkopplade samtidigt.

Det här är inte så superhett ännu, eftersom det kräver att mottagaren också har mu-mimo-stöd, och det är det inte många som har. Men med tekniken inbyggd blir Armor X1 framtidssäker och kommer bli ännu mer effektiv ju modernare prylar du ansluter framöver.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning