HP Spectre gör intryck redan från det att vi lyfter på locket till förpackningen. Dess superslimmade chassi med matt, gråsvart skärmlock, elegant utformat bakstycke samt stiliserad HP-logga i kopparfärg. Det här är tydligen säsongens modefärger och vi gillar det skarpt. Vi såg den här kombinationen i en begränsad specialutgåva av HP Spectre X360 i vintras, och nu kommer den som standard i nya ultratunna 13-tummaren, som heter kort och gott Spectre.

Enligt HP är Spectre väldens tunnaste notebook. I alla fall om vi ser enbart till 13-tummare. Officiellt är den 10,4 mm tjock, men med ett par fötter på undersidan så höjer den sig totalt ca 13 millimeter över bordsytan. Och ja, även då är den tunnare än till exempel ultraslimmade Macbook. Med så nätta mått är den inte heller särskilt tung, även om lätt vikt inte är huvudfokus här. Trots en hel del massiv metall i chassit väger den bara 1,16 kilo.

HP Spectre
Spectres spektakulära och inte så lite coola gångjärn för skärmlocket.

Unikt skärmfäste och bra tangentbord

Fäller vi upp skärmlocket är Spectre om möjligt ännu snyggare. Skärmen har en unik gångjärnslösning som ser smått omöjlig ut, två tunna metallbitar som alltså inte bara håller uppe skärmen utan också innehåller alla kablar den behöver. Det är ett sån där mekaniskt underverk, precis som den unika gångjärnslösningen i en del av Lenovos Yoga-datorer, som egentligen är helt onödig och säkerligen ganska dyr, men som ger enorma stilpoäng och höjer coolhetsfaktorn enormt.

Skärmen är täckt av Gorilla Glass, men det är inte en pekskärm utan du får nöja dig med att navigera med musplattan. Den är lyckligtvis välbyggd och rätt så generöst tilltagen. Tangentbordet är även det i grått med kopparton på symbolerna, med kraftfull bakbelysning och hög klass på känslan i knapparna. HP gör bra tangentbord överlag, även i deras billigaste datorer, och här har det definitivt inte snålats på kvalitet och omsorg. På vardera sida om tangentbordet hittar vi ett högtalargaller, och bakom döljer sig överraskande kraftfulla högtalare och ljud signerat Bang & Olufsen.

HP Spectre
Usb 3.1 och thunderbolt 3.

Smidigt med usb c och thunderbolt

Baktill hittar vi datorns samtliga externa anslutningar – förutom ett hörlursuttag har Spectre två stycken thunderbolt 3-portar och en usb 3.1. Dessa tre har usb typ c-kontakt och används också för laddning av batteriet. Det spelar ingen roll vilken du sätter strömsladden i, det funkar med vilken som. Det här är givetvis framtidens melodi, men än så länge är det snålt med thunderbolt-skärmar eller usb typ c-tillbehör.

Vi får med en adapter för vanlig stor usb-kontakt, men vill vi ansluta till exempel en hdmi-eller displayportskärm får vi köpa adapter separat. All annan kommunikation är tänkt att ske trådlöst, och vi får övertygande snabb uppkoppling över wifi till en bra ac-router tack vare bra placerade antenner och mimo-stöd.

HP Spectre
Musen på många av HP:s egna bilder av Spectre ingår inte, och vi kan inte heller se att den går att köpa, i alla fall inte i Sverige. Givetvis funkar vilken Bluetooth-mus som helst. Men trådad mus eller trådlös med usb-adapter kan bli problem, eftersom du bara har typ c-anslutning.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning