Övertygande prestanda

Trots Spectres nätta mått och låga vikt har HP utrustat den med rätt så kraftfull hårdvara. I alla fall kraftfull för att sitta i en lite mindre notebook. Det finns två modeller av datorn, en med Intel Core i5-processor, och den som vi testade, som har Intel Core i7. Den ger oss tillräckligt med datorkraft för att snabbt och problemfritt kunna köra tunga program som Photoshop och Premiere.

Grafiken är Intels egna, och i den senaste upplagan är den snabb nog för det mesta, så länge du inte vill spela de senaste krävande pc-spelen… och vem gör det på en 13-tummare? Möjligen hade det varit trevligt med 16 gigabyte ramminne istället för 8, men för det mesta märks det inte av. Vi får också en 256 gigabytes ssd med utmärkta prestanda och läshastighet på över 800 MB/s.

HP Spectre
Skärmen är bra men kunde gärna haft fler pixlar.

Rejält högljudd

Är allt perfekt? Nej, HP Spectre 13 har ett gäng rejäla minuspoäng också. De första har med just prestandan att göra. Med en Intel Core i7-processor under huven, även en strömsnål och mobil variant som i Spectre, krävs det en hel del av kylningen, och i en exceptionellt tunn konstruktion som denna blir det extra tydligt. Datorn är helt tyst i passivt läge, men det krävs inte mycket för att fläktarna ska gå igång. En uppdatering av virusskyddet eller några minuters webbsurfande räcker. Och när fläktarna får fart så viner de rejält.

Den höga prestandan gör också att datorn snabbt kan bränna slut på ett fulladdat batteri. Det går att köra Spectre 13 strömsnålt och få ut upp emot fem timmars batteritid, men det kräver att du är väldigt återhållsam. Med höga prestanda i datorn är det ju lockande att faktiskt kunna utnyttja den, och då lär du behöva adapter med dig och tillgång till vägguttag. Och ärligt talat, inte ens på sparlåga är den särskilt imponerande på den punkten.

HP Spectre
HP Spectre har fått en helt egen variant på HP:s logga

Med tanke på prisklassen – Spectre 13 kostar ca 17 000 kronor – är vi även lite besvikna på just bildskärmen. Det är en ips-panel med godkänd ljusstyrka och generellt bra färgåtergivning. För den som vill redigera foton eller video är dessa egenskaper viktiga, men vi undrar om det är huvudsyftet med en sån här ultratunn notebook. Och den som vill göra det vill nog också ha fler pixlar. De flesta konkurrerande 13-tummare i toppklass som Lenovo Yoga 900, Dell XPS 13 och Macbook Pro har 1440p-skärmer eller bättre. Dess blanka yta är inte heller särskilt bra på att undvika reflexer.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Visst, HP Spectre är en ruskigt imponerande dator. Vi skulle nog vilja påstå att det är den snyggaste bärbara dator som någonsin byggts, men det är givetvis en smaksak om du tycker att den är stilig eller bara överdrivet prålig. Byggkvaliteten är i alla fall i topp, prestandan likaså och den är smart och modernt utrustad med teknik som blickar mot framtiden.

HP Spectre

Det är bara synd att den inte riktigt är lika cool att använda som den är på bild. De skräniga fläktarna och det varma utblåset baktill förtar en del av den annars så klockrena lyxkänslan. Vi undrar om inte HP hade tjänat på att gå en annan väg. Spectre med Core M-processor, passiv kylning (och troligen även bättre batteritid) samt högupplöst skärm hade varit en fullträff.

Fakta HP Spectre 13-v001no

Tillverkare: HP
Funktion: Bärbar dator
Processor: Intel Core i7-6500U, 2,5 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 520
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 1 st usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Trådlöst: 8023.11a/b/g/n, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 1h 40min (hög belastning), 5h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-41 dBa
Övrigt: TPM, adapter usb typ c till typ a, bärfodral, 1 års antivirus
Storlek: 32,5 x 22,9 x 1,3 cm
Vikt: 1,16 kg
Pris: 17 000 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 3,37 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 34,92 fps
Disk, läsning: 831,5 MB/s
Disk, sökning: < 0.1 ms

plus

Många stilpoäng
Tunn och lätt
Snabba anslutningar och uppkoppling
Höga prestanda

minus

Kort battieritid
Högljudd kylning

Betyg 8 av 10
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning