Blåsa på nintendospel
Blåsa på spel, ajabaja! Foto: Youtube

11. Därför blåste vi på spel (och därför funkade det inte)

När ett spel till de tidigare konsolerna inte startade, vad gjorde en då? Jo, tog ut spelet och blåste på det. Men gjorde det egentligen någon nytta? Nej, troligtvis inte. Någon större vetskaplig undersökning har inte gjorts, men olika entusiaster har testat, bland annat mentalfloss.com som drar slutsatsen att det inte lär ha hjälpt alls. Det kan till och med ha gjort mer skada än nytta i och med fukten som du kan blåsa in. Även Nintendo varnar för att blåsa in i spelen då det kan orsaka skador på de delar som ansluter till spelkonsolen.Anledningen till att spelen inte fungerade vad på grund av att kontakterna i spelet inte anslöts ordentligt till kretsarna i konsolen. Att bara ta ut spelet och stoppa in det igen lär ha varit vad som tillslut fick det att fungera igen, inte vårat frustande och pustande. Se filmen ovan som försöker förklara varför vi ändå höll på med detta.


Minecraft
Minecraft - större än jorden.

12. Världarna i Minecraft är större än jorden – flera gånger om
Mincraft är en spelsuccé utan dess like. Fler än hundra miljoner användare världen över bygger miljontals världar i spelet. Så hur stort är egentligen hela världen i Minecraft? Över fyra miljarder kvadratkilometer. Det är en värld som inte finns som är flera gånger större än jorden. Som exempel har Danmark byggt en kopia av Danmark i Minecraft. I skala 1:1... Se Wireds film för att få en bild av hur stort Minecraft är. (video, klicka här)


13. Djävulen i Diablo är egentligen din jobbiga farsa

Den sista bossen i klassiska spelet Diablo från 1996 öppnar den sista fighten med att spy ur sig skräckinjagande demoniska ljud. Eller? Spelar du ljudet baklänges är det plötsligt inte så läskigt längre. Vad demonen faktiskt säger är "Ät dina grönsaker och borsta tänderna efter varje måltid" på engelska. I spelet har rösten förvrängts och spelats baklänges (lyssna ovan).Play station 2
Playstation 2

14. De tio populäraste konsolerna genom tiderna

Listan över de mest sålda konsolerna någonsin domineras av Sony och Nintendo, med instick av Microsoft. Så här ser toppen ut:
1. Sony Playstation 2 (2000) - 155 miljoner exemplar.
2. Nintendo DS (2004) - 154 miljoner.
3. Gameboy och Gameboy Color (1989/1998) - 118 miljoner.
4. Playstation (1994) - 102 miljoner.
5. Nintendo Wii (2006) - 101 miljoner.
6. Xbox 360 (2005) - 84 miljoner.
7. Playstation 3 (2006) - 83,8 miljoner.
8. Playstation Portable (2004) - 82 miljoner.
9. Gameboy Advance (2001) - 81 miljoner.
10. Nintendo (1983) - 62 miljoner.

Missa inte: Wii, Bing och Tivo – här är historien bakom prylarnas (rätt löjliga) namn