1. Disney inspiration till Zelda-spelen

Link känner alla gamers värda namnet igen från spelserien Zelda. Men visst påminner han om någon?

Link

Japp, inspirationen till Link kommer ifrån ingen mindre än Disneys Peter Pan. Det här avslöjade skaparen Shigeru Miyamoto för den franska spelsajten Game Kult. Anledningen var att man ville ha en spelkaraktär med en hög igenkänningsfaktor från start.


Farfetchd

2. Farfetch'd bygger på ordspråk

Alla som spelat något av Pokemon-spelen har nog höjt på ett eller två ögonbryn när de fick syn på monstret Farfetch'd första gången. Nog för att alla monster i spelserien är väldigt fantasifullt skapade, men en anka med en lök?!

Det finns dock en enkel förklaring som kanske inte så många utanför Japan känner till: Farfetch'd bygger på ett japanskt ordspråk som lyder ungefär "En anka kommer med en lök", vilket i sin tur används för att beskriva ett tursamt sammanträffande. Anka med lök är en populär måltid, så när en kommer traskandes med en lök så är det ju väldigt bekvämt att den bär ingredienserna med sig.

Missa inte: Tips och tricks i Pokémon Go


Sonic

3. Sonic the Hedgehog började sin karriär som wunderbaum

Sonic hade en karriär innan han dök upp i det första Sonic-spelet - som luftrenare i ett bilspel. Det var i bilspelet Rad mobile som den blåa igelkotten dök upp som en liten figur hängandes från backspegeln likt en wunderbaum. Rad mobile släpptes tre månader innan Sonic lanserades och de intet ont anande förarna visste inte att det var stor spelhistoria de bevittnade från förarsätet.4. Det går att klara Super Mario på under 5 minuter

De flesta som växte upp med det första Nintendo lär ha lagt ner många, många timmar på spelet Super Mario. Vad du kanske inte visste då var att fem minuter är allt du behövde (och lite talang).

Speedrunning är ett populärt sätt att tävla i tv-spel. Det går helt enkelt ut på att ta sig igenom ett spel på kortast möjliga tid. En spelare satte i oktober nytt världsrekord i klassiska Super Mario. Han tog sig igenom hela spelet på bara 4 minuter, 55 sekunder och 796 millisekunder. Se rekordet i filmen ovan.


flugsvamp

5. Flugsvamparna i Supermario

Svamparna I Super Mario som gör Mario större när han går på dem är baserade på svampen Röd flugsvamp (Amanita muscaria). Varför? Jo, den röda flugsvampen har hallucinogena egenskaper om den förtärs, varav en av effekterna kan göra så att den som ätit svampen upplever det som om hen växer och omgivningen blir mindre. Det är dock inget du bör prova, då svampen är mycket giftig.