Använder du Gmail för din mejl har du säkert redan märkt hur smart tjänsten är. Med en handfull tillägg kan du lyfta dig till en ännu högre nivå. För även om Google skapat en riktigt bra tjänst finns det en hel del de inte byggt in.

Framför allt gäller det här om du använder webbklienten till funktioner som den inte ursprungligen var tänkt för, exempelvis att göra-listor och kundhanteringssystem.

Användarnas kreativitet vinner som vanligt. Här är fem tillägg som får den att frodas och gör din tillvaro mycket enklare.

Sortd

Många använder inte bara Gmail för e-post utan också som en att göra-lista. Men även om du utnyttjar den inbyggda tjänsten för etiketter fullt ut och är snabb att utföra det du åtagit dig blir det snabbt knepigt. Vektyget är helt enkelt inte byggt för uppgiften.

Spalter med e-post och att-göralistor.
Med rätt verktyg blir Gmail till ett ganska vettigt att-göraprogram.

Med Sortd löser du det här utan problem. Tillägget ger dig en vy som påminner ganska mycket om Trello och andra liknande lösningar. Du skapar ämnesbaserade spalter och flyttar dina brev till dem. I takt med att du betar av dina uppgifter kan du bara kryssa bort dem.

Mer info: Sortd


Snapmail

Vill du skicka känslig information á la Mission Impossible är e-post ett ganska svagt verktyg. I synnerhet som mottagaren kan vidarebefordra innehållet till precis vem som helst. Då hjälper inte ens kryptering.

Ett brev i webbfönster.
Okej, det är inte så att Apple skickar oss alla hemligheter via Snapmail.

En lösning är att använda Snapmail. Du skriver ditt brev som vanligt men mottagaren får bara en länk. När de klickar på den, hamnar de på en webbsida och kan läsa informationen under en minut. Sedan raderas informationen för alltid. Det sagt kan läsaren kopiera innehållet innan det försvinner.

Mer info: Snapmail


Gmail Offline

Ett av de största problemen med att jobba i webbverktyg är behovet av nätverk. När du är hemma, på kontoret eller i närheten av en 4g-mast är det här inget du behöver fundera på. Men ibland är täckningen i sommarstugan allt annat än bra.

Ikon för Gmail Offline med val för av och på.
Numera går det att surfa ombord på många plan, men när möjligheten inte finns är offline bra.

Det här insåg Google tidigt och de har därför släppt en rad lösningar för det här. För e-posten är det Gmail Offline du ska ha. Med det tillägget har du allting du behöver oavsett om du är uppkopplad eller inte. Du kan läsa, skriva, skicka och söka bland brev. När du ansluter igen synkroniseras allting automatiskt i bakgrunden.

Mer info: Gmail offline


Fullcontact

Har du gott om kontakter kan det vara knepigt att komma ihåg vilka alla människor är. Än värre är det om du är allmänt tillgänglig och många nya personer skickar dig e-post i tid och otid. Efterforskning via Googlesökningar tar tid.

Bild på textförfattaren med lite information om företag och e-post.
Det är smidigt att direkt se vem det är du har kontakt med. Fast ibland stämmer inte informationen.

Fullcontact försöker lösa det här åt dig. När du klickar på ett mail letar verktyget upp information om avsändaren på olika social tjänster. Allt från Linkedin och Facebook till Pinterest och Flickr. Resultatet visas i en liten sidoruta. På ett par sekunder vet du vem det är du kommunicerar med.

Mer info: Fullcontact


Boomerang

Det är svårt att uppnå inbox zero när det skvalpar runt mail som är viktiga ett tag in i framtiden. De blir som ett jobbigt ok som hänger runt halsen. Arkivering fungerar men då hänger rädslan av att glömma dem som ett damoklessvärd över hela tillvaron.

E-post i gmail med lite extra knappar.
Boomerang är ganska smidigt om du vet att ett brev inte får skickas förrän en viss dag.

Med Boomerang får du en enkel utväg. Tillägget ger dig möjligheten att skicka brev i framtiden. Så du kan sätta en framtidsklocka på ett brev och posta det redan nu. Till dig själv också om du vill få en ny påminnelse om de där konsertbiljetterna. Ett perfekt verktyg för att ge mer jobb till ditt framtida jag.

Mer info: Boomerang