En gång i tiden var det bara riktigt dyra datorer som gav bra ljud- och bildkvalitet. De som hade en mer normal prislapp dög i bästa fall för att lyssna på pratradio.
I dag är det annorlunda. Även de billigaste datorerna ger oss utmärkt ljud och bild, och de kan därför fungera utmärkt för att lyssna på musik och för att titta på film och tv. Ja, en vanlig standarddator kan till och med användas som en studio för riktigt proffsiga ljud- och filmproduktioner.
Och du behöver inte köpa några dyra betalprogram för att det ska bli möjligt. Här är de bästa gratisalternativen.
 

Tunein

100 000 radiostationer på ett ställe

Nästan all radio finns numera på internet, men att hitta rätt bland 100 000-tals stationer världen kan förstås vara svårt. Lösningen kan vara att använda Tunein. Det är ett Windows 10-program som samlar radiostationer från hela världen och låter dig lyssna på dem via ett gemensamt gränssnitt.
Tunein har en enkel och smidigt uppbyggnad. Om du vet vad stationen heter kan du söka efter den, men du kan också navigera utifrån genre.
Du kan också klicka på språk och leta upp något du vill öva dig på. Sedan en tid tillbaka samlar Tunein även ljudböcker och poddar.
Program: Tunein
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Spela in radiomusiken som mp3

Precis som Tunein är Audials Radio ett program för att hitta och lyssna på radiostationer från hela världen. Men den stora fördelen med Audials är inspelningsfunktionen. Du kan alltså spara inslag och låtar till senare genom att spela in dem och spara dem som mp3-filer.
Program: Audials Radio
Installera från Microsoft Store!


Bästa programmet för poddar

Om du föredrar poddar framför traditionell radio kan Windows 10-programmet Acast vara intressant. Det används för att spela upp ljud, men fokus ligger inte på livesänd radio utan poddar.
Program: Acast
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Sveriges Radio

Som en riktig radio

Du som bara är intresserad av Sveriges Radio kan installera deras Windows 10-program i dator. Du kan då lyssna på alla kanaler live – ungefär som om datorn vore en riktig radio. Du kommer även åt alla gamla program och poddar när du vill.
Program: Sveriges Radio
Installera från Microsoft Store!Audacity

Klipp i din musik

Oavsett om du har spelat in ljud från radion eller har gamla mp3-filer på hårddisken kan Audacity hjälpa dig att redigera. Du ser ljudet som ett vågmönster och kan sedan radera, klippa och klistra – precis som du gör när du ordbehandlar. Dessutom finns det förstås en massa verktyg för olika mer eller mindre avancerade ljudeffekter. Det gör att Audacity även är ett populärt bland människor som gör egna poddar.
Program: Audacity
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Samla all musik här

Windows inbyggda mediespelare Windows Media Player har gått i graven. Om du har kvar mp3-filer på datorn och behöver hjälp att hålla ordning på dem finns Apple Itunes. Programmet är gjort för media du köpt via Apples tjänster, med det fungerar även bra för vanliga filer på en pc.
Itunes är också en bra poddspelare. Du kan alltså använda den för att lyssna på och prenumerera på poddsändningar.
Program: Itunes
Ladda ner här!


Gratis musik med Spotify

Mp3-filer kan förstås kännas gammaldags och en smidigare lösning är förstås att använda Spotify. Det här är som bekant en musiktjänst där du kan lyssna på miljontals låtar i mobilen, webbläsaren eller via ett datorprogram.
Du väljer själv mellan ett begränsat och reklamfinansierat gratisabonnemang eller ett obegränsat abonnemang som kostar en hundralapp i månaden.
Program: Spotify
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!