En gång i tiden var det bara riktigt dyra datorer som gav bra ljud- och bildkvalitet. De som hade en mer normal prislapp dög i bästa fall för att lyssna på pratradio.

I dag är det annorlunda. Även de billigaste datorerna ger oss utmärkt ljud och bild, och de kan därför fungera utmärkt för att lyssna på musik och för att titta på film och tv. Ja, en vanlig standarddator kan till och med användas som en studio för riktigt proffsiga ljud- och filmproduktioner.

Och du behöver inte köpa några dyra betalprogram för att det ska bli möjligt. Här är de bästa gratisalternativen.


Tunein Radio

Lyssna på 100 000 radiostationer

Med Tunein Radio kan du lyssna på 100 000-tals radiostationer i hela världen. Sök bara efter stationens namn eller bläddra med hjälp av kategorier som sport och nyheter. Du kan också söka efter exempelvis ett geografiskt område, ett språk eller en musikgenre. Det går också att använda Tunein Radio för att lyssna på poddar.

Gratisversionen av Tunein är reklamfinansierad medan den som skaffar ett betalabonnemang slipper detta och får ett större utbud.

Tunein finns både som Windows 10-app i Microsoft Store och som ett traditionellt skrivbordsprogram.

Program: Tunein Radio
Installera från Microsoft Store!
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Audials

Spela in en radiokanal

Känner du ett behov av att kunna spela in det du hör på en radiostation. Det här är möjligt i gratisprogrammet Audials Play.

Programmet har i grund och botten samma upplägg som Tunein Radio. Du kan alltså både lyssna på radio från hela världen och spela in sändningarna för att lyssna. Resultatet blir en mp3-fil som du spelar upp i valfritt program eller redigerar i exempelvis program som Audacity.

Program: Audials Play
Installera från Microsoft Store!
Ladda ner härSveriges Radio

Radio och poddar på direkten

Om du är ointresserad av allt annat än Sveriges Radio kan du installera deras Windows 10-program. Här kan du lyssna på alla kanaler live eller söka efter gamla program. Du hittar förstås även Sveriges Radios alla poddar här.

Program: Sveriges Radio
Installera från Microsoft Store!


All musik i ett program

Behöver du ett program för att samla alla dina poddar eller dina musikfiler? Vill du rippa cd-skivor, alltså kopiera dem till datorns hårddisk?

Allt det här kan du göra i Apples program Itunes. Det är egentligen gjort för media du köpt via Apples tjänster, med fungerar även bra för vanliga filer på en pc.
Program: Itunes
Ladda ner här!
Installera från Microsoft StoreSpotify

Spotify i datorn

Musiktjänsten Spotify finns inte bara i mobilen. Du kan även ladda hem en Windows 10-app från Microsoft Store eller installera ett konventionellt datorprogram.

Fördelen med att ha Spotify på datorn är förstås att du får bättre överblick och du kan använda datorns högtalare, vilka som regel är bättre än mobilens.

Spotify-programmet fungerar både med det reklamfinansierade gratisabonnemanget och betalversionen Spotify Premium.
Program: Spotify
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!