Videopad

Tre program för videoredigering

Det finns tyvärr dåligt med bra gratisalternativ för att redigera video i datorn.

Det enklaste är att använda Microsoft Foton. Om appen inte redan finns installerad på din dator kan du ladda hem den utan kostnad i Microsoft Store. Namnet till trots klarar Foton även av enklare videoredigering. Du kan lägga in flera videoklipp i samma film och du kan dela upp klippen och trimma dem, alltså ta bort onödigt material.

Ett mycket kraftfullare program heter Davinci Resolve. Det klarar förstås av grundläggande uppgifter som att kombinera flera olika videoklipp till en film. Du kan även trimma dem, alltså skära bort delar som du inte vill ha. Det går förstås även att lägga på ljud och olika videoeffekter.

Men här finns också avancerade verktyg för att justera ljuset och lägga på olika effekter i 2d och 3d.

Davinci Resolve används faktiskt av många Hollywood-proffs – som kopplar ihop programmet med speciella mixerbord och annan hårdvara. Det här kan dock bli en kostsam lösning, och för den vanliga användaren räcker gratisversionen av programmet bra.

Ett tredje alternativ heter Videopad. Det är gratis för hemmabruk, men har tyvärr ett antal begränsningar. Du kan exempelvis inte spara i alla filformat. Tänk också på att klicka på länken Download the free version here när du laddar hem programmet.

Program: Microsoft Foton
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Program: Davinci Resolve
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Program: Videopad
Ladda ner här!Kodi

Så blir datorn ett mediecenter

Förr i tiden ingick programmet Media Center i Windows. Det användes för att spela upp musik och video på en dator som var kopplat till tv:n.

I Windows 10 saknas den möjligheten, men du kan i stället skaffa gratisprogrammet Kodi. Precis som Windows Media Center har det ett gränssnitt som är gjort för att du ska kunna styra det från soffan. Tack vare rejäla knappar och tydliga menyer styr du det lätt med hjälp av en fjärrkontroll eller ett trådlöst tangentbord.

Du kan förstås lika gärna använda det för en vanlig dator med stor skärm.
Gillar du inte Kodi fungerar programmet Media Portal på samma sätt.

Program: Kodi
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!

Program: Media Portal
Ladda ner här!


VLC Media Player

Dvd i datorn

Det finns inte något inbyggt dvd-spelarprogram i Windows; det försvann i och med Windows 10-lanseringen. Många fristående dvd-program kostar pengar, men det finns ett bra gratisalternativ. Det heter VLC Media Player, och klarar även annat än dvd-uppspelning. Det kan spela upp video och ljud i så gott som alla filformat på din dator med ljudfiler.

VLC Media Player finns både som ett traditionellt pc-program och som en Windows 10-app i Microsoft Store. Den senare är rejält nedbantad.

Program: VLC Media Player
Ladda ner här
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Skippa codec-krånglet

Du som spelar upp video i andra program än VLC Media Player får ofta problem. Det här beror som regel på att datorn saknar rätt codec (avkodare). Lösningen kan vara att skaffa K-Lite Codec Pack, som bland annat innehåller avkodare för divx, xvid och aac.

Att hantera paketet är lite krånglig så om du inte har problem med någon videouppspelningen finns det ingen anledning att installera K-Lite.

Program: K-Lite Codec Pack
Ladda ner här!Audacity

Redigera ljud och musik

Datorn är ett perfekt redskap för att skapa både musik och poddar. I båda fallen kan gratisprogrammet Audacity fixa redigeringen.

Ta bara in en valfri ljudfil i programmet så visas den som ett vågmönster. Det visuella upplägget gör att du kan du klippa och klistra i, precis som i en ordbehandlare.

Förutom ljudredigering kan du även lägga på ljudeffekter och använda många andra avancerade verktyg.

Audacity är ett populärt gratisprogram, men under sommaren 2021 började det få hård kritik för sin integritetspolicy.

Program: Audacity
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Flashback Express

Spela in allt på skärmen

Vill du förklara vad som händer på datorn kan du spela in allt som visas på skärmen. Det finns ett inbyggt verktyg för det här i Windows 10 (Xbox Game Bar), men för att få fler funktioner kan du använda gratisprogrammet Flashback Express.

Du kan spela in både ljud, skärmbild och bild från webbkamera och du kan även lägga till röstkommentarer. Vill du ha fler funktioner finns det även ett mer avancerat betalprogram.

Program: Flashback Express
Ladda ner här!


Gör dvd-filmerna digitala

Om du har gamla dvd-filmer i bokhyllan kan du spara plats genom att göra dem digitala. Programmet WonderFox Free DVD Ripper Speedy fixar det här med ett par klick. Du behöver bara stoppa in dvd-skivan i datorn, trycka på några knappar och vänta. Själva digitaliseringen tar rätt lång tid, men när den är klar får du en mpg-fil som du kan spela upp på datorn.

Programmet klarar av kopieringsskyddade dvd-filmer, men eftersom skydden ser olika ut på olika skivor så finns det inga garantier att det alltid fungerar.

WonderFox Free DVD Ripper Speedy är gratisprogram, men för att få fler finesser och en möjlighet att spara i flera format måste du betala.

Vill du slippa betala finns det ett gratisalternativ som heter Handbrake. Det är dock lite krångligare att använda.

Program: Wonderfox Free DVD Ripper Speedy
Ladda ner här!

Program: Handbrake
Ladda ner här!


Bli discjockey på festen

Du som ska fixa musik till festen kan ladda ned Virtual DJ. Det här programmet låter dig spela musik på samma sätt en professionell discjockey. Du kan exempelvis mixa ihop två låtar eller använda andra mer avancerade ljudverktyg.

För professionell användning kostar programmet pengar, men det är gratis för hemmabruk.
Program: Virtual DJ
Ladda ner här!