Våra smarta telefoner gör att vi fotograferar mer än någonsin, och i de flesta fall mår bilderna bra av lite efterbehandling. Det här går att göra direkt i telefonen med olika appar, men du får väldigt mycket bättre kontroll om du kopierar över bilderna till datorn och redigerar här.

När proffsen bildbehandlar använder de ofta ett dyrt program som heter Photoshop – men det finns förstås bra gratisalternativ. Här är några av de bästa alternativen. Missa inte heller de kom igång-guider som vi har till flera av programmen.

Slideshow

Så gör du en film av dina foton

Ett kul sätt att använda sina digitalbilder är att förvandla dem till bildspel. Det här gör du gratis med programmet Slideshow Studio. Välj bara vilka bilder som ska ingå och lägg på en låt du vill ha i bakgrunden så skapar du en film som går att spara på hårddisken eller dela via sociala medier.
I sin enklaste form kan programmet automatiskt skapa filmen, men du kan även välja att göra jobbet själv. Du väljer bland annat hur bildväxlingen ska se ut, och du har många olika valmöjligheter.
Grundfunktionerna är gratis och för att få fler kan du välja betalvarianten för cirka 200 kronor.

Program: Ashampoo Slideshow Studio
Ladda ner här!


Photoshop Express

Photoshop utan kostnad

Photoshop, som är det mest kända programmet för att redigera sina foton, är tyvärr ganska dyrt. Tillverkaren Adobe har dock tagit fram en extremt nedbantad gratisversion som heter Photoshop Express. Den är egentligen gjord för smarta telefoner, men finns även som datorprogram.
Photoshop Express kan inte mycket mer än att beskära, rotera, korrigera röda ögon och justera färger, men är därför väldigt lättanvänt.

Program: Photoshop Express
Installera från Microsoft Store!


Fler finesser i Fotor

Behöver du fler funktioner än du hittar i Photoshop Express finns Fotor. Även den är gjord för mobilen, men den har fler verktyg. Du kan exempelvis ge dina bilder snygga ramar.

Program: Fotor
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Xnview

Fyra program för bildvisning

Behöver du ett standardprogram för att titta på dina digitalbilder är Xnview ett bra val. Det kan öppna bilder i över hundra format, och du kan visa dem som bildspel. Programmet innehåller även grundläggande verktyg för att rotera, beskära och redigera dina bilder.
Tre liknande program med ungefär samma funktioner är Faststone, Irfanview och Photoscape.

Obs: Dessa sajter innhåller ofta annonser som ser ut som download-knappar. Se till att du väljer rätt när du laddar ner. 

Program: Xnview
Ladda ner här!
Program: Faststone
Ladda ner här!
Program: Irfanview
Ladda ner här!
Program: Photoscape
Ladda ner här!


Kraftfullt verktyg för bättre bilder

Om du behöver mer kraftfulla fotoprogram kan Paintnet användas för fotoredigering och illustrationer. Det går att lägga till text och geometriska figurer, och du får proffsverktyg som trollspöet (för att markera ett område med samma färg) och klonstämpeln (för att kopiera personer och föremål inom en bild). I likhet med proffsprogram som Photoshop arbetar Paintnet med lager.

Program: Paintnet
Ladda ner här!

Läs vår guide här!


Proffsig bildbehandling på detaljnivå

Du som behöver ett ännu kraftfullare bildbehandlingsprogram kan välja Gimp. Det är ett klassiskt gratisprogram med alla funktioner du är van att hitta i dyrare proffsprogram, men det är tyvärr lite svårt att använda i början.

Program: Gimp
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Phototastic Collage

Gör coola collage av dina bilder

Har du svårt att välja vilka bilder du ska visa kan du skapa collage. Ett smidigt verktyg för att göra det är Windows 10-programmet Phototastic Collage. Programmet är gratis, men för att spara bilderna högupplösta måste du betala.

Program: Phototastic Collage
Installera från Microsoft Store!


Genvägen till Instagram

Instagram är en smart tjänst för att dela bilder med andra, men Windows 10-programmet innehåller också många kreativa verktyg för att redigera dem innan du delar.

Program: Instagram
Installera från Microsoft Store!