Våra smarta telefoner gör att vi fotograferar mer än någonsin, och i de flesta fall mår bilderna bra av lite efterbehandling. Det här går att göra direkt i telefonen med olika appar, men du får väldigt mycket bättre kontroll om du kopierar över bilderna till datorn och redigerar här.

När proffsen bildbehandlar använder de ofta ett dyrt program som heter Photoshop – men det finns förstås bra gratisalternativ. Här är några av de bästa alternativen. Missa inte heller de kom igång-guider som vi har till flera av programmen. (I vissa fall är de dock gjorda för en något äldre version)

Gimp

Bäst för proffsen

Alla har inte råd med program som Photoshop, men med hjälp av Gimp går det att redigera bilder utan kostnad. Detta proffsprogram, som är gjort i öppen källkod, innehåller samma verktyg som Photoshop. Det är dock lite svårare att lära sig.

Program: Gimp
Ladda ned här
Läs vår guide härPaintnet

Populärt program med kraft

Du som vill ha ett något enklare program än Gimp kan ladda hem Paintnet. Det går att använda för både fotoredigering och enkla illustrationsarbeten.

Bland finesserna märks möjligheten att lägga in text och bild i ditt foto. Du får också tillgång till proffsiga verktyg såsom en klonstämpel för att kopiera föremål i din bild och ett trollspöet för att markera områden med samma färg. Precis som i proffsprogrammen arbetar Paintnet med lager, vilket underlättar vid redigeringen.

Paintnet finns både som betalapp för Windows 10 och som ett vanligt gratisprogram av traditionellt snitt. Det senare fungerar utmärkt.

Program: Paintnet
Ladda ned här

Läs vår guide härPixlr

Passar även Chromebook

Pixlr E är ett kompetent bildbehandlingsprogram med stöd för många plattformar. Det gör att du kan använda samma verktyg i Windows, Iphone, Android – och direkt i webbläsaren. Ja, det finns till och med en skräddarsydd version för Chromebook-datorer.

Program: Pixlr E Design
Ladda ned för Chromebook
Ladda ned i Windows Store
Surfa till
www.pixlr.comPhotoshop Express

Photoshop utan kostnad

Proffsens favoritprogram när det gäller bildredigering heter Photoshop, men det är ganska dyrt. Tillverkaren Adobe har dock även tagit fram en gratisversion som heter Photoshop Express. Det är en populär fotoapp för mobilen, men den finns även som datorprogram.

Observera att det handlar om ett hårt nedbantat program. Du har inte alls samma möjligheter till avancerad bildredigering som i riktiga Photoshop. Däremot klarar programmet av allt grundläggande, exempelvis att justera färger, beskära, rotera och lägga på filter. Det är också väldigt lätt att använda.

Program: Adobe Photoshop Express
Installera från Microsoft StoreAshampoo Slideshow Studio

Förvandla fotona till en film

Slideshow Studio från Ashampoo förvandlar dina foton till ett bildspel. Välj bara vilka bilder som ska ingå och vilken musik du vill ha i bakgrunden så skapar programmet en färdig film. Den kan du spara på hårddisken eller dela via sociala medier.

Om du inte vill att programmet ska göra allt automatiskt kan du styra mycket själv, exempelvis hur bildväxlingen ska se ut.

Gratisversionen av Slideshow innehåller en del begränsningar. Du är exempelvis låst till videoformaten webm och wmv när du skapar din film. Vill du slippa dessa begränsningar kan du betala för en fullversion.

Program: Ashampoo Slideshow Studio 2019
Ladda ner här!Fotor

Fotor fixar fler finesser

Ett alternativ till Photoshop Express heter Fotor. Även här handlar det om en mobilapp som även finns för dator. Fotor bjuder på många funktioner, exempelvis olika sorters ramar och möjligheten att skapa collage.

Det enklaste är att använda den version av programmet som finns i Microsoft Store, men du kan även ladda hem Fotor som ett traditionellt pc-program.

All grundläggande användning är gratis, men det finns vissa funktionerna som kräver betaltjänsten Fotor Pro.

Program: Fotor
Ladda ner här!

Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Ashampoo Photo Optimizer

Bättre bilder – i ett svep

Många bildbehandlingsprogram kan vara tidskrävande att använda. Använder du däremot gratisprogrammet Ashampoo Photo Optimizer kan du fixa allt med ett klick.

Öppna bara en mapp så kan du snabbt bläddra igenom bilderna och trycka på Automatisk optimering för att justera saker som kontrast, vitbalans och felaktiga färger.

Förutom de automatiska funktionerna har Photo Optimizer också verktyg för att beskära, spegelvända och rotera dina bilder.

Program: Ashampoo Photo Optimizer
Ladda ner här!Xnview

Tre verktyg för att visa bilder

Om du söker ett enkelt standardalternativ för bildvisning kan du välja Xnview. Det låter dig öppna bilder i ett hundratal olika bildformat, och det går även att visa dem som ett bildspel. Det finns dessutom grundläggande funktioner för att för att beskära, rotera och redigera dina bilder.

Om du inte gillar den gamla klassiska versionen av Xnview kan du välja den visuellt med tilltalande varianten Xnview MP

Andra program med ungefär samma upplägg är Irfanview och Faststone. Vilken man väljer är mest en smaksak.

Observera att nedladdningssidorna från dessa program innehåller ovanligt mycket annonser. Vissa ser ut som nedladdningsknappar, så se med andra ord till att välja rätt!

Program: Xnview
Ladda ner här!
Program: Irfanview

Ladda ner här!
Program: Faststone
Ladda ner här!