Photo Commander

Organisera dina bilder

Att hålla ordning på sina bilder kan vara en utmaning. Företag som Microsoft och Google tycker att vi ska använda molnet och appar, så om du föredrar ett klassiskt pc-program är utbudet dåligt.
Ett alternativ för att organisera sina bilder heter Photo Commander. Du använder det för att söka och bläddra bland dina bilder, och du har även verktyg för enkel bildbehandling.

Program: Ashampoo Photo Commander Free
Ladda ner här!


Zoner Photo Studio

Så skapar du panoramabilder

I en smartphone kan du som regel skapa panoramabilder, alltså att ta flera bilder och slå ihop dem till en. Använder du en vanlig kamera går det att göra samma sak i datorn med Zoner Photo Studio.
Programmet klarar även av att organisera dina bilder och bearbeta dem på ungefär samma sätt som Photo Commander.

Program: Zoner Photo Studio
Ladda ner här!


Gör läckrare hdr-bilder

Hdr (high dynamic range) är en teknik som ger bilderna bättre färg. Många smarta telefoner har hdr inbyggt, men du kan även använda Picturenaut för att lägga det i efterhand i datorn.

Program: Picturenaut
Ladda ner här!


Rensa dubbletter och spara plats

Den som plåtar mycket vet att bilderna tar mycket plats på hårddisken, i synnerhet om vi råkar spara dem på flera ställen. Awesome Duplicate Photo Finder är ett program som letar upp bilddubbletterna och låter dig radera dem. Det hittar dem även om du har ändrat storlek på bilderna och justerat färgerna.

Notera att vissa säkerhetsprogram klassar Awesome Duplicate Photo Finder som en säkerhetsrisk på grund av ett reklamprogram som heter Candy. De flesta säkerhetsprogram - exempelvis Microsoft Defender och Malwarebytes - säger däremot att programmet är säkert. Om du vill köra programmet är ett beslut som du själv måste fatta. Om du vill testa en fil innan du kör den kan du använda den populära tjänsten Virustotal.

Program: Awesome Duplicate Photo Finder
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Inkscape utmanare Illustrator

Med Adobe Illustrator kan proffsen använda datorn för att rita, men den sparsamma kan i stället välja gratisutmanaren Inkscape. Det är fullt med smarta funktioner, men i likhet med Illustrator är det ganska svårt att använda i början.

Program: Inkscape
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Autodesk Sketchbook

Rita på skärmen

Ett annat gratisalternativ till Illustrator är Autodesk Sketchbook. Det skapades ursprungligen för surfplattor, men finns numera även som datorprogram. Även om det är gjort för att användas med penna på pekskärm, går det att använda med mus och tangentbord.

Program: Autodesk Sketchbook
Installera från Microsoft Store!


Skapa egna 3d-teckningar

3d-skrivarna rasar i pris, och nu kan alla skapa 3d-figurer. Förutsättningen är att man har ett 3d-program, och här är Sketchup ett bra gratisalternativ. Förutom att skriva ut kan du använda programmet för illustrationer eller konstverk.
Många upplever Sketchup som rätt svårt och om du vill ha något lättare kan du i stället välja Microsofts eget verktyg Paint 3d. Det är mindre avancerat men också enklare.

Program: Sketchup
Ladda ner här!
Program: Paint 3d

Installera från Microsoft Store!