Phototastic

Coola collage av fotona

Ibland är det svårt att välja ut en enda favoritbild från exempelvis en fest eller en reda. En lösning kan vara att skapa ett collage och det gör du enkelt i Phototastic Collage.

Grundversionen är gratis, men om du vill utnyttja alla finesser måste betala.

Program: Phototastic Collage
Installera från Microsoft Store!Ashampoo Photo Commander Free

Bättre ordning på bilderna

Ju mer vi fotograferar, desto svårare blir det att hålla ordning på bilderna. It-jättarna tycker att vi ska använda molntjänster och mobilappar – och för den som föredrar traditionella pc-program på datorn är utbudet dåligt.

Ett av få gratisprogram som finns är Ashampoo Photo Commander Free. Det hjälper dig att söka bland dina bilder, och du kan även lägga till etiketter och betyg. Det finns dessutom inbyggda verktyg för bildbehandling och för att skapa collage och fotoalbum. Vill du ha fler finesser kan du köpa en betalversion av programmet.

Tänk på att programmet är ganska avancerat, så det kan ta lite tid att komma igång med.

Program: Ashampoo Photo Commander Free
Ladda ner här!Awesome Duplicate Photo Finder

Radera dubblettbilder på hårddisken

Bilder tar mycket plats på hårddisken. För att spara plats kan du ta bort alla onödiga dubbletterna, och det här kan Awesome Duplicate Photo Finder hjälpa dig med.

Det smarta är att programmet hittar dubbletter även om du har bytt namn, ändrat bildstorlek och justerat färgerna. Ja, den kan även visa upp olika varianter på samma motiv. Programmet visar hur lika de bägge bilderna är i procent.

(Awesome Duplicate Photo Finder klassas som skadligt av två säkerhetsföretag, juni 2021. Läs mer i vår guide här)

Program: Awesome Duplicate Photo Finder
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Bättre färg med hdr

Är du missnöjd med färgerna i en bild så kan du använda något som kallas för hdr (high dynamic range). Det är en teknik som ger bilderna bättre färg. Funktionen finns inbyggt i många smarta telefoner, men du kan även använda programmet Picturenaut för att fixa det i efterhand.

Program: Picturenaut
Ladda ner här!


Instagram på stor skärm

Använder du ofta Instagram? Du har väl inte missat att denna fotoinriktade sociala media-tjänst finns som en Windows 10-app. Du kan med andra ord kolla på dina vänners bilder på en stor skärm. Däremot finns det i skrivande stund inga möjligheter att lägga ut bilder via Windows 10-appen. Det kräver än så länge att du använder mobilen.

Program: Instagram
Installera från Microsoft Store!Inkscape

Ersätt dyra Illustrator med Inkscape...

När proffsen ritar och illustrerar använder de ofta dyra datorprogram som Adobe Illustrator. Lyckligtvis finns det även gratisalternativ, till exempel Inkscape.

Programmet är proppat med funktioner och finesser, men precis som sina dyra konkurrenter är Inkscape rätt komplicerat. Du får med andra ord räkna med att det tar lite tid innan du är igång.

Program: Inkscape
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


... eller Sketchbook

Du som vill ha ett modernt illustrationsprogram kan välja Autodesk Sketchbook. Det är ett populärt verktyg för att illustrera på surfplattor, men det finns även för datorn. Programmet är skräddarsytt för att användas med penna på pekskärm, men det även att styra med mus och tangentbord.

Program: Autodesk Sketchbook
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Paint 3D

Så gör du 3d-figurer

Det blir allt billigare att köpa en 3d-skrivare, alltså en maskin som skriver ut figurer i plast. För att använda en sådan behövs ett 3d-program och Microsofts verktyg Paint 3d är ett förhållandevis lättanvänt alternativ.

Det klassiska 3d-programmet Sketchup är tyvärr inte längre gratis. Det finns dock fortfarande en kostnadsfri variant som man kör på webben.

Program: Paint 3d
Installera från Microsoft Store!