Inget ont om spel, film och musik – men många av oss använder framför våra datorer för mindre lustfyllda saker saker. Vi kör kontorspaket, läser dokument i pdf-formatet och kommunicerar med andra med olika chattverktyg.

Naturligtvis kan vi betala dyrt för program som Microsoft Office, Acrobat och Indesign, men vi kan också välja gratisutmanare som Libreoffice, Flexipdf och Scribus.

Här samlar vi de bästa kontorsprogrammen och andra nyttoverktyg som är helt gratis.

Libreoffice

Libreoffice: Gratisprogrammet som utmanar Microsoft Office

För de flesta av oss är ett kontorspaket ett måste. Visserligen finns det smarta molnalternativ som Google Drive, men de har inte lika många funktioner som ett ”riktigt” program.
Det mest kända kontorspaketet Microsoft Office kostar en tusenlapp för hemanvändare och vill du spara de pengarna fungerar gratisalternativet Libreoffice på samma sätt.
Programmen innehåller ungefär samma funktioner, och båda är svenskspråkiga och har svensk rättstavning. Libre Office är dessutom filkompatibelt med Microsoft Office. Det betyder att du kan öppna och spara dokument som är sparade i Microsoft Office-formatet, och du kan alltså jobba tillsammans med andra som kör Microsoft-paketet.
Program: Libreoffice
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Sway: Proffsigare presentationer

Både Microsoft Office och utmanarna innehåller en presentationsdel som är gjorda för projektor eller storbildskärm.
För den som i stället vill göra presentationer för webben finns Microsofts gratisprogram Sway. Det är uppbyggt kring så kallade kort som kan fyllas med exempelvis bilder, musik och filmer – plus text. För att du ska slippa tänka på designen finns det ett antal färdiga mallar.
Dina Sway-presentationer lagras i molnet och går att nå via valfri webbläsare eller via Windows 10-programmet Sway.
Program: Sway
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Onenote

Mer än bara anteckningar

Microsoft Onenote är ett anteckningsprogram där det du skriver synkroniseras med Microsoft molntjänst. Men programmet kan också spara klipp från webben, lägga in ljud och bild, rita och skissa – och framför allt organisera allt material. Det är med andra ord perfekt för studenter och andra som jobbar med att hantera mycket information.
Ett annat populärt anteckningsprogram är Evernote, men det har numera ganska få funktioner i sin gratisversion.
Program: Onenote
Ladda ner här!
Program: Evernote
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!


Scribus: Fullfjädrat layoutprogram

Ordbehandlingsdelen i våra kontorspaket har fått allt fler funktioner, men de är inte några fullfjädrade layoutprogram. För att göra det krävs program som Microsoft Publisher för cirka 1 300 kronor eller dyra proffsverktyg som Indesign eller Quark Xpress.
Ett bra gratisalternativ är Scribus. Det är fullmatat med avancerade verktyg, men det är tyvärr inte helt användarvänligt.
Program: Scribus
Ladda ner här!


Adobe Reader: Originalet för pdf-filer

Pdf är standardformatet för att läsa handböcker, tidningar och andra digitala dokument på datorn. Poängen är att layouten blir korrekt oavsett vilken dator du använder, men för att läsa dem måste du ha rätt program. Webbläsare som Edge klarar av det här från början, men ett bättre alternativ är en speciell pdf-läsare. Adobe, som ligger bakom pdf-formatet, har även tagit fram pdf-läsaren Reader, som är gratis att använda.
Program: Adobe Reader
Ladda ner här!


Foxit PDF Reader: En smidigare pdf-läsare

Det finns många program för att läsa pdf-filer. Foxit är exempelvis är mindre utrymmeskrävande än Adobe Reader, och det är också smidigare att använda.
Program: Foxit PDF Reader
Ladda ner här!


Cutepdf Writer: Gör egna pdf-filer…

För att skapa egna pdf-filer räcker det inte med Adobe Reader eller Foxit. Du behöver även ha ett speciellt program på datorn och Cutepdf Writer är ett bra gratisalternativ. Det enda du behöver göra är att skriva ut dokumentet från valfritt program – och använda Cutepdf i stället för din vanliga skrivare.
Program: Cutepdf Writer
Ladda ner här!


Flexipdf

… och redigera dem med Flexipdf Basic

Ibland ser en pdf-fil inte riktig ut som vi önskar. Om vi vill flytta sidor och radera sidor eller slå ihop olika pdf-filer är vi hänvisad till det fullständiga programmet Acrobat, som kostar flera tusen kronor. Men det finns lyckligtvis även här ett gratisalternativ. Tyska uppstickaren Softmaker har tagit fram en gratisversion av programmet Flexipdf. Med hjälp av det gör du grundläggande redigering i pdf-filerna.
Program: Flexipdf Basic
Ladda ner här!Thunderbird

Thunderbird: Samla mejlen på datorn

Microsoft har skickat sitt mejlprogram Live Mail i graven, och nu ligger allt fokus på den inbyggda Windows 10-appen och molntjänsten Outlook.com. Många vill trots allt ha ett fullständigt mejlprogram på datorn och det bästa alternativet är svenskspråkiga Thunderbird. Du kan använda det för att läsa mejl som du får från en internetoperatör, ett företag – och också från gratistjänster som Gmail och Outloook.com
Program: Thunderbird
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
 Todoist

Två smarta att göra-listor

Att skapa att göra-listor är bland det bästa man kan göra för att få ordning på tillvaron, och det finns förstås många digitala tjänster.
En av de bästa heter Todoist och förutom statiska listor kan du använda det för att skapa projekt. Det är praktiskt för den som jobbar med många olika saker. Todoist går att nå via valfri webbläsare (sv.todoist.com)
Ett annat smidigt alternativ är Microsoft Todo, som är uppföljaren till den populära Wunderlist.
Program: Todoist
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Program: Microsoft Todo
Installera från Microsoft Store!