Inget ont om spel, film och musik – men många av oss använder framför våra datorer för mindre lustfyllda saker saker. Vi kör kontorspaket, läser dokument i pdf-formatet och kommunicerar med andra med olika chattverktyg.

Naturligtvis kan vi betala dyrt för program som Microsoft Office, Acrobat och Indesign, men vi kan också välja gratisutmanare som Libreoffice, Flexipdf och Scribus.

Här samlar vi de bästa kontorsprogrammen och andra nyttoverktyg som är helt gratis.Libreoffice

I stället för Microsoft Office

Ett kontorsprogram är ett måste för alla som tycker att appar och molntjänster har för stora begränsningar.

Klassikern heter Microsoft Office och består av Word (ordbehandling), Excel (kalkylblad) och Powerpoint (presentation). Vill du slippa betala för Microsoft Office kan du använda gratisalternativet Libreoffice.

Microsoft Office och Libreoffice innehåller samma funktioner och fungerar på ungefär samma sätt. Båda programmen är svenskspråkiga och bjuder på svensk rättstavning.

Det är inte något problem att växla mellan Microsoft Office och Libreoffice. Programmen är filkompatibla, vilket betyder att du som kör Libreoffice kan öppna och spara dokument i Microsoft Office-formaten.

Program: Libreoffice
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Klassikern Openoffice är inte död

Libreoffices föregångare heter Openoffice. På grund av en konflikt splittrades programmet år 2010 – och Libreoffice föddes.

I grund och botten Libreoffice och Openoffice samma program, men de har utvecklats olika sedan dess. Libreoffice har gått igenom mest utveckling, men även Openoffice finns kvar och har många användare.

Program: Openoffice
Ladda ner här!


Focuswriter

Skriv utan att bli störd

Vanliga ordbehandlingsprogram som har många funktioner som kan kännas distraherande. Den extremt nedskalade ordbehandlaren Focuswriter körs däremot i fullskärmsläge och ger dig bara ett vitt papper på ett skrivbord. Det enda du kan göra är alltså att skriva.

Resultatet går att spara i många format, exempelvis ren text eller Word-filer.

Focuswriter finns även som ett portabelt program. Du kan alltså spara det på ett usb-minne och köra det härifrån, utan någon installation.

Program: Focuswriter
Ladda ner här!


Winmerge

Jämför text och filer

Den som skriver mycket får ibland två olika versioner av en text och det kan vara svår att se vad som är skillnaden. Gratisprogrammet Winmerge kan kontrollera detta. Öppna bara två filer så ser du vad som skiljer dem åt.

Winmerge kan även jämföra annat än texter, exempelvis bilder och tabeller.

Program: Winmerge
Ladda ner här!


Annorlunda presentationer

Både Microsoft Office och gratisutmanarna innehåller ett presentationsprogram i stil med Powerpoint.

Vill du göra presentationer för webben kan du i stället använda Microsofts gratisprogram Sway. Det är uppbyggt kring kort som du fyller med text, bilder, musik, filmer och annat innehålla. Du kan skapa korten från grunden eller använda färdiga mallar.

När du har skapat en Sway-presentation kan du lagra den i molnet. Åhörarna kan nå den via valfri webbläsare eller med hjälp av Sway-programmet.

Program: Sway
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!


Layout utan kostnad

Du som vill använda datorn för att göra enkelt layout kan använda sitt ordbehandlingsprogram. Vill du göra något kan du skaffa ett enkelt betalprogram som Microsoft Publisher – eller proffsens favorit Adobe Indesign.

Det finns dock även ett intressant gratisalternativ och det heter Scribus. Programmet är mycket avancerat, men inte speciellt användarvänligt.

Program: Scribus
Ladda ner här!