Foxit PDF Reader

Läs pdf-filer på datorn

Tidningar, handböcker och andra digitala dokument sprids ofta som pdf-filer. Pdf är ett standardformat som ser till att layouten blir korrekt oavsett vilken enhet man läser den på.

Du kan läsa filerna direkt i webbläsaren, men det är som regel smidigare att använda ett skräddarsytt pdf-program. Företaget Adobe, som ligger bakom pdf-formatet, har även gjort en pdf-läsare. Den heter Acrobat Reader och är gratis att använda.

Gillar du det inte kan du använda utmanaren Foxit PDF Reader. Många tycker att det programmet är smidigare att använda.

Program: Adobe Reader
Ladda ner här!
Program: Foxit PDF Reader
Ladda ner här!


Skapa egna pdf-filer…

Du kan själv skapa pdf-filer från valfritt program på datorn. Det räcker med att skriva ut dem och välja Microsoft Print to PDF i stället för din vanliga skrivare.

Vill du ha fler funktioner än de som finns inbyggda i Windows kan du ladda hem specialprogrammet Cutepdf Writer.

Program: Cutepdf Writer
Ladda ner här!Ashampoo PDF Free

… och redigera dem

Acrobat Reader låter dig inte redigera pdf-filerna. Vill du slå ihop pdf-filer eller flytta/radera sidor kan du köpa dyra Adobe Acrobat för flera tusen kronor – eller välja ett gratisalternativ.

Softmaker Freepdf och Softmaker PDF Free är två program för grundläggande redigering dina pdf-filer.

Program: Softmaker Freepdf
Ladda ner här!

Program: Ashampoo PDF Free
Ladda ner här!
Läs vår guide härFlipboard

Välj innehåll till din egen tidning

Det finns gott om information på nätet, och en svårighet är att välja ut det viktigaste. Ett populärt hjälpmedel heter Flipboard och det samlar ihop nyheter från källor som Wired, Cnet, The Guardian, CNN, Vogue och Fortune.

Du avgör vilka ämnen som du är intresserad av och när du har gjort det samlar Flipboard ihop nyheter som intresserar dig – i ett tilltalande gränssnitt. Bilder och texter blandas som om det vore en riktig tidning, och när du klickar på en nyhet så läser hos respektive sajt.

Din skräddarsydda tidning går att nå överallt, till exempel via webbläsaren, som en mobilapp – eller i ett Windows 10-program.

Program: Flipboard
Installera från Microsoft Store!


Bättre ordning på e-böckerna

Du som vill läsa e-böcker på datorn gör klokt i att skaffa programmet Adobe Digital Editions. Programmet kan även hålla ordning på din digitala boksamling – och det är ett krav för att det ska låna kopieringsskyddade böckerna på biblioteket.

Program: Adobe Digital Editions
Ladda ner här!
Läs vår guide här!