Skype

Ring gratis från datorn

Skype var ett av de första programmen för att ringa gratis via datorn.

Numera erbjuder tjänsten, som sedan flera år ägs tjänsten av Microsoft, även videosamtal och textchatt med automatisk översättning.

Program: Skype
Ladda ner här!


Facebook i datorn

De flesta använder webbläsaren eller mobilen för att komma åt Facebook och Facebook Messenger. Båda tjänsterna finns dock även som Windows 10-appar. Att använda dessa kan både kännas både snabbare och smidigare.

Program: Facebook
Installera från Microsoft Store

Program: Facebook Messenger
Ladda ner här

Installera från Microsoft Store!


Signal

Datorchatt med fyra kända tjänster

Mobilanvändare använder ofta Signal, Telegram, Whatsapp eller Viber och för att textchatta och prata. Du som föredrar ett vanligt tangentbord och en stor skärm kan även använda datorn.

Observera att datorprogrammen är en förlängning av mobilappen. Appen måste med andra ord vara aktiv på telefonen för att det ska fungera.

Program: Signal
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Program: Telegram
Ladda ner här!

Program: Viber
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!

Program: Whatsapp
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!Teams

Två program för videomöten

Det finns många verktyg för videomöten. Vissa, som Google Meet, går bara att använda via mobilappar webbläsaren. Andra, som Microsoft Teams och Zoom finns även som datorprogram

Verktygen skapades egentligen för professionell användning, men det finns även nedbantade versioner för privatpersoner, och med dem kommer man långt.

Program: Zoom
Ladda ner här!

Program: Microsoft Teams
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Mötespunkt för datorspelare

En plattform som egentligen är till för datorspelare har även nått ut till en bredare målgrupp. Den heter Discord, och kan användas gratis för alla som vill hålla kontakten på distans.

Program: Discord
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Microsoft Whiteboard

Digital skrivtavla för nätmöten

Allt fler möten har flyttat ut på nätet, och ett kraftfullt verktyg är den skrivtavlan Microsoft Whiteboard. Här kan du skriva text, sätta fast bilder och rita på fri hand. Du kan även infoga dokument och listor.

Skrivtavlan går även dela den med andra. Flera personer kan alltså sitta på olika platser – men ändå jobba med samma tavla.

Program: Microsoft Whiteboard
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!Teamviewer

Fjärrsupport med Teamviewer

Många datoranvändare är supportansvariga för släkt och vänner. Vill du slippa åka hem till folk för att fixa deras datorer går det faktiskt att fixa på distans.

Med hjälp av programmet Teamviewer går det att fjärrstyra andra människors datorer. Du installerar programmet hos den person du brukar hjälpa och kan sedan se dennes dator som ett ”fönster” på din egen. Om mottagaren ger sitt godkännande kan du sedan få full kontroll över dator, för att på så sätt fixa det som krånglar.

Program: Teamviewer
Ladda ner här!
Läs vår guide här!