Thunderbird

Samla mejlen på datorn

Ibland känns webbläsaren inte tillräcklig när man ska läsa sin mejl och många föredrar ett riktigt datorprogram.

Ett kraftfullt och svenskspråkigt gratisalternativ heter Thunderbird. Det låter dig läsa mejl som du har fått från din internetoperatör, föreningen du är med i eller företaget du jobbar åt. Det fungerar också för gratistjänster som Gmail och Outloook.com – om du föredrar att läsa dem via ett datorprogram.

Program: Thunderbird
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Ordbehandlare för bloggen

De flesta bloggplattformar har ett webbaserad tjänst där du kan göra uppdateringar. Känns det segt och osmidigt kan du använda Open Live Writer. Programmet liknar Word och låter dig skriva texter för en blogg och hantera uppdateringarna.

Programmet var tidigare en Microsoft-tjänst, men det kopplades för några år sedan loss från it-jätten.

Program: Open Live Writer
Ladda ner här!


Ladda upp filer på sajten

För att kunna ladda upp filer på en webbplats använder man ofta en teknik som kallas för ftp. För att göra det här på ett smidigt sätt används ett så kallat ftp-program. Ett populärt gratisalternativ heter Filezilla. Det är lätt att använda och innehåller många finesser.

Program: Filezilla
Ladda ner här!Google Earth

En digital jordglob

Google Earth är ett kul program för den geografiintresserade. Programmet kan beskrivas som en digital jordglob där du ser jorden från ovan och har en möjlighet att in på gatunivå. Google Earth innehåller samma information som karttjänsten Google Maps – men gränssnittet är mer lustfyllt.

Program: Google Earth
Ladda ner här!
Läs vår guid
e härWorld Clock

Kolla klockan i hela världen

Datorns inbyggda klocka fungerar utmärkt för att visa tiden där du befinner dig , men Windows 10-programmet World Clock har fler funktioner. Det kan snabbt visa vad klockan är i valfria länder, och exponera fakta som om exempelvis solens upp- och nedgång på valfri plats i världen.

Program: World Clock
Installera från Microsoft Store!


Språkkurs på 30 språk

Duolingo är en av de bästa digitala språkkurserna. Här finns kostnadsfria kurser i över 30 olika språk – med engelska som utgångspunkt.

Duolingo bjuder på många olika övningstyper och du får både skriva, läsa, lyssna och tala själv. För upp uppmuntra dig att studera vidare får du poäng och medaljer, ungefär som i ett spel.

Duolingo är populär i mobilen, men du kan även installera den som ett program i Windows 10.

Program: Duolingo
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!