Skivbolagsjätten EMI har ingått i ett samarbete med fildelningstjänsten Qtrax. Med Qtrax tillåts användare, helt lagligt, att ladda ned låtar gratis.

Det finns dock en hake. Låtarna laddas inte ned i det populära mp3-formatet, utan i stället finns låtarna tillgängliga i Qtrax egna mpq-format. Det innebär att låtarna endast kan spelas upp med Qtrax egna spelare och bara ett begränsat antal gånger. Efter varje genomlyssning av låten dyker det även upp en ruta där lyssnaren får chansen att köpa låten.

Gratistjänsten finansieras med hjälp av reklam. Exempelvis kommer delar av reklamen att vara riktad beroende på vad en användare söker på. För den som vill kunna föra över låten till sin mp3-spelare och slippa reklamen kommer det även att finns en prenumerationstjänst. Användaren betalar då en avgift varje månad och kan därefter ladda ner en obegränsad mängd låtar i wma-format, ett format som stöds av de flesta spelare (dock inte av Apples Ipod). Enligt nyhetsbyrån Reuters slutar låtarna också fungera om användaren avslutar prenumerationen.

Det finns än så länge inget bestämt lanseringsdatum för tjänsten och Qtrax hoppas få med några fler stora skivbolag innan de öppnar för allmänheten. På Qtrax hemsida bjuds det på några skärmdumpar från det kommande programmet.

Källa: Reuters.