Inspirerade av Mosquito, en produkt som används för att skrämma bort ungdomar från olika platser, har några snillrika ungdomar skapat en ringsignal som inte kan höras av vuxna.

Företaget Compound Security Systems lanserade för en tid sedan den lite annorlunda produkten Mosquito. Det är ett sorts säkerhetssystem som installeras vid områden där man vill hålla ungdomar borta på kvällarna, exempelvis utanför butiker.

Systemet utnyttjar det faktum att ju äldre en person blir, desto sämre uppfattas högfrekventa ljud. Genom att helt enkelt montera högtalare som skickar ut ett konstant högfrekvent pip, kan ungdomar hållas borta från det valda området. Personer i 20-årsåldern och uppåt uppmärksammar inte ljudet överhuvudtaget, medan ungdomar uppfattar ljudet som otroligt irriterande.

Det dröjde dock inte länge innan några i stället började använda systemet till sin fördel. Genom att spela in ljudet, eller helt enkelt skapa musikfiler med högfrekventa ljud, fick de en ringsignal till sina mobiltelefoner som bara kan höras av unga. Till lärares stora förtret innebär det att många unga låter bli att sätta telefonen på ljudlös under skoltid, eftersom vuxna inte kan höra signalen.

Compound Security Systems blev så pass imponerade av idén att de till och med säljer ringsignalen på sin hemsida. Intäkterna från försäljningen går till välgörenhet.

Testa här om du kan höra signalen!

Compound Security Systems hemsida kan du köpa ringsignalen. Du kan också ladda ned mp3-filer med liknande ljud från av någon dessa två sidor (högerklicka och välj ”spara som”).