De senaste åren har våra datorer blivit betydligt säkrare. Både Microsoft och enskilda programtillverkare har blivit bättre på att skydda sina program – och kör du en dator med Windows 10 är riskerna ganska små.

Men det finns trots allt faror, och att skydda sin dator är ett fortfarande ett måste. Vill du inte betala finns det förstås gott om gratisprogram som kan hjälpa dig.Avira Free Security

Gratis säkerhetspaket från Avira

Windows 10:s inbyggda antivirusprogrammet Defender ger ett bra grundskydd, men det finns även gratisprogram som ökar säkerheten.

Ett välkänt säkerhetsföretag heter Avira, och de erbjuder ett komplett säkerhetspaket utan kostnad. Paketet heter Avira Free Security och förutom virusskydd har det ett inbyggt vpn-program (med begränsad datamängd) och andra verktyg som skyddar din personliga integritet. Paketet erbjuder även ett antal verktyg som trimmar din dator.

Känner du att du inte har någon nytta av detta finns det även ett gratis antivirusprogram. Det heter Avira Free Antivirus.

Program: Avira Free Security
Ladda ner här!

Program: Avira Free Antivirus
Ladda ner här!

Läs vår guide här!


Fyra andra skydd mot virus

Många tillverkare av antivirusprogram har numera gratisversioner av sina program – med baktanken att du ska välja att uppdatera till betalvarianten.

Avast Free Antivirus, AVG Antivirus Free, Bitdefender Antivirus Free Edition och Kaspersky Security Cloud Free var fyra lösningar som gjorde bra ifrån sig när vår digitala systertidning Techadvisor nyligen testade den här sortens program.

(Kaspersky Security Cloud Free klassas som osäkert av två andra säkerhetsprogarm, juni 2021)

Program: Avast Free Antivirus
Ladda ner här!

Program: AVG Antivirus
Ladda ner här!

Program: Bitdefender Antivirus Free Edition
Ladda ner här!

Program: Kaspersky Security Cloud Free
Ladda ner här!Microsoft Safety Scanner

Programmet som kollar ditt virusskydd

Oavsett hur bra säkerhetspaket du har kan din dator drabbas av virus. Om du misstänker att det har hänt kan du använda Microsofts verktyg Safety Scanner. Det ersätter inte ditt befintliga antivirusprogram utan ge dig en ”second opinion”.

Programmet laddas direkt från Microsofts sajt och körs sedan direkt – utan någon installation.

Program: Microsoft Safety Scanner
Ladda ner här!Adwcleaner

Rensa datorn från spionprogram

Dyker det ibland upp konstiga verktygsfält och obehagliga popup-fönster kan du ha drabbats av ett spion- eller reklamprogram (spyware och adware).

Antivirusprogrammen skyddar inte alltid mot dessa irritationsmoment, så du kan behöva skaffa dig ett specialprogram för att rensa datorn. Ett av de smidigaste är Malwarebytes Adwcleaner. Det är ett program som du inte ens behöver installera på datorn. Ladda bara hem filer och dubbelklicka på den så är du igång.

Tillverkaren Malwarebytes har även ett mer komplett program som heter Malwarebytes Free. Det är dock lite krångligt att ladda hem, och det är lätt att man av misstag väljer betalversionen Malwarebytes Premium.

Program: Adwcleaner
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Program: Malwarebytes Free
Ladda ner här!


Tre andra spionjägare

Eftersom det finns många varianter av spion- och reklamprogram kan det hända att Malwarebytes verktyg går bet. En lösningen kan då vara att testa ett annat verktyg, exempelvis Super Antispyware, Spybot Free Edition och IObit Malware Fighter 8 Free

(IObit Malware Fighter 8 Free klassas som skadligt av ett säkerhetsföretag, juni 2021)

Program: IObit Malware Fighter 8 Free
Ladda ner här!

Program: SuperAntiSpyware.
Ladda ner här!

Spybot Free Edition
Ladda ner här!


Mer kraft i brandväggen

Brandväggen är ett verktyg som skyddar datorn mot exempelvis hackare. Den brandvägg som finns inbyggd i Windows 10 räcker för de flesta, men det finns andra alternativ. Zonealarm Free Firewall är en mer avancerat brandvägg. En fördel jämfört med den som finns inbyggd i Windows är att du har större möjligheter att kontrollera den.

Program: Zone Alarm Free Firewall
Ladda ner här!


Sandlåda för osäkra program

Du som gillar att experimentera med din dator och kan testa okända program i en så kallad ”sandlåda”. Det här är en avgränsad miljö som inte påverkar resten av datorn. Om något skulle hända är det bara att avinstallera sandlådan utan någon skada är skedd.

Ett gratisprogram som fixar det här är Virtual Box. Det är dock ganska svårt att använda så ett bra tips är att läsa vår guide först

Program: Virtual Box
Ladda ner här!
Läs vår guide här!