De senaste åren har våra datorer blivit betydligt säkrare. Både Microsoft och enskilda programtillverkare har blivit bättre på att skydda sina program – och kör du en dator med Windows 10 är riskerna ganska små.

Men det finns trots allt faror, och att skydda sin dator är ett fortfarande ett måste. Vill du inte betala finns det förstås gott om gratisprogram som kan hjälpa dig.

Malwarebytes

Så skyddar du dig mot spionprogram

Om det dyker upp popup-fönster, konstiga verktygsfält och skumma sökresultat i datorn är förklaringen ofta att datorn drabbats av ett spionprogram (spyware) eller reklamprogram (adware). Antivirusprogrammen stoppar dem inte alltid, så en bra lösning är att använda Malwarebytes Antimalware. Det söker igenom datorn och visar dig en lista över potentiella spion- och reklamprogram, och du väljer själv vilka som ska tas bort och vilka du vill ha kvar.

Observera att vissa antivirusprogram kan krocka med programmet – i vår kom i gång-guide visar vi hur man löser det problemet.

Program: Malwarebytes Antimalware
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Ytterligare skydd mot spioner

Det finns många sorters spion- och reklamprogram och det är inte säkert att ett Malwarebytes Antimalware lyckas identifiera dem. Lösningen kan då vara att testa något annat, och det finns två stora och ansedda gratisprogram för det här: Super Antispyware och Ad-aware. Det senare har dock utvecklats till ett rent antivirusprogram.

Program: SuperAntiSpyware.
Ladda ner gratis testversion här!
Program: Ad-aware Antivirus
Ladda ner här!


Gratis säkerhetspaket

Kör du Windows 10 ingår antivirusprogrammet Windows Defender. Programmet ger ett bra grundskydd, men det finns program som är bättre.
Testvinnaren bland gratisprogrammen brukar vara Avira, och numera kan du inte bara välja deras fria antivirusprogram Antivirus. Det finns även ett komplett säkerhetspaket som heter Free Security Suite. Förutom virusskydd har det verktyg som varnar dig för farliga webbsidor och nätbutiker och ett vpn-program.
Program: Avira Free Antivirus
Ladda ner här!
Program: Avira Free Security Suite
Ladda ner här!


Tre andra skydd mot virus

Att ha ett antivirusprogram på datorn är ett måste, men vilket som passar bäst är en smaksak. Om du inte gillar Avira finns det flera andra att välja på. Några program som brukar prestera bra i tester är Kaspersky Free, Avast och AVG Antivirus.
Program: Kaspersky Free
Ladda ner här!
Program: Avast Free Antivirus
Ladda ner här!
Program: AVG Antivirus
Ladda ner här!


Brandvägg med mer kraft

En brandvägg skyddar din dator mot hackare, och den som finns inbyggd i Windows räcker för de flesta.
Windows-brandväggen är helt automatisk, och nackdelen är att du har små möjligheter att påverka den. Vill du ha mer makt över din brandvägg finns det mer avancerade alternativet Zone Alarm Free Firewall.
Program: Zone Alarm Free Firewall
Ladda ner här!


Ashampoo Antispy

Stoppa spionerna i Windows 10

En av nyheterna i Windows 10 handlar om övervakning. Microsoft kan se var du är och vad du gör för att kunna anpassa Windows till dina behov – och skräddarsy reklam. Om det känns obehagligt kan du installera Ashampoo Antispy som är en kontrollpanel där du kan välja vilka övervakningsfunktioner som ska vara på.
Samma sak gör Spybot Anti Beacon. Det är mer funktionsrikt, men inte lika användarvänligt.
Program: Ashampoo Antispy for Windows 10
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Program: Spybot Anti Beacon
Ladda ner här!

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning