Protonvpn

Bli anonym med gratis vpn

Du är inte anonym online. När du kopplar upp dig får du en unik ip-adress som gör det lättare för företag att övervaka dig och exponera dig för reklam.
För att bli mer anonym kan du installera ett vpn-program som ger dig en anonym ip-adress. En annan fördel är att du kan ”byta nationalitet” så att du kommer åt utländska tv-kanaler och filmtjänster.
Protonvpn är en gratis vpn-tjänst från schweiziska Proton. Företagets har skapats av forskare från MIT och Cern.
Program: Protonvpn
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Tre andra vpn-program

Det finns fler gratis vpn-program än Protonvpn. De har samma upplägg men skillnaden är att de är begränsade i hur mycket data du får förbruka. Cyberghost, Tunnelbear och Windscribe är tre tjänster som har fått bra betyg i våra tester.
Läs vårt test här!
Program: Tunnelbear
Ladda ner här!
Program: Windscribe
Ladda ner här!

Läs mer: Fler gratis vpn-tjänster hittar du härOpera

Vpn direkt i webbläsaren

Om du inte vill skaffa ett speciellt vpn-program kan du i stället installera webbläsaren Opera, som har en vpn-tjänst inbyggd från början. Att använda vpn-tjänsten är gratis, men den är ganska begränsad.
Program: Opera
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Virtual Box

Kör osäkra program i sandlåda

Om du brukar testa riskabla program och tjänster är ett bra tips att göra det i en ”sandlåda”. Du skapar med andra ord en avgränsad miljö som inte påverkar resten av datorn. Skulle du drabbas av virus och andra säkerhetshot är det bara att avinstallera sandlådan utan någon skada är skedd.
Virtual Box är ett gratisprogram som fixar det. Eftersom det är ganska svårt att använda rekommenderar vi vår guide till hur det används.
Program: Virtual Box
Ladda ner här!
Läs vår guide här!