Ashampoo Antispy

Sätt stopp för Windows-spioneriet

Windows övervakar användarna i allt större utsträckning. De flesta övervakningsfunktioner går att stänga av, men det är inte helt självklart hur man gör.

Gratisprogrammet Ashampoo Antispy gör inställningarna enklare. Det är helt enkelt en slags kontrollpanel där du själv kan välja vilka övervakningsfunktioner som ska vara på och vilka som ska vara av.

Program: Ashampoo Antispy for Windows 10
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Proton VPN

Gratis vpn som gör dig mer anonym

Det är inte bara Microsoft som spionerar på dig. Mycket av det du gör online kan övervakas med hjälp av din så kallade ip-adress.

Ett sätt att bli mer anonym är att installera ett vpn-program. Det ger dig en anonym ip-adress, vilket minskar risken att utsättas för skräddarsydd reklam. En vpn-tjänst kan även låta dig ”byta nationalitet”, så att du kommer åt utländska tv-kanaler/filmtjänster i Sverige – och svenska i utlandet.

Schweiziska Protonvpn är en gratis vpn-tjänst som har skapats av forskare från MIT och Cern. Till skillnad från liknande gratistjänster har den ingen maxgräns för hur mycket data du får förbruka. Du får dock nöja dig med medelhög surfhastighet och att du bara kan surfa mot servrar i USA, Nederländerna eller Japan. Vill du slippa dessa begränsningar finns förstås ett betalalternativ.

Program: Protonvpn
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Fler gratis vpn-program

Det finns många andra kostnadsfria vpn-program, och de har som regel samma uppbyggnad. I gratisversionen finns det en maxgräns för hur mycket data du får förbruka och baktanken är förstås att du välja att betala för en fullversion.

Atlas VPN, Hotspot Shield Basic, Tunnelbear och Windscribe är fyra tjänster som har gjort bra ifrån sig i vår digitala systertidning Techadvisors tester av kostnadsfria vpn-tjänster.

TIPS: Läs vår guide till betalprogram här!

Program: Atlasvpn
Ladda ner här!

Program: Hotspot Shield Basic
Ladda ner här!

Program: Tunnelbear
Ladda ner här!

Program: Windscribe
Ladda ner här!


Opera

Webbläsare med vpn

Alla behöver inte ett separat vpn-program. Webbläsaren Opera har en vpn-funktion inbyggd redan från grunden. Om du slår på den har du alltså ett bättre integritetsskydd

Vpn-tjänsten är dock väldigt begränsad, och du kan exempelvis inte välja i vilket land vpn-server ska stå. Det gör att du inte kan byta nationalitet.

Program: Opera
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Tor Browser

Fem webbläsare för anonym surf

Många känner sig övervakade av teknikjättarna Google och Microsoft och ett sätt att minska övervakningen är att byta webbläsare. Både Google Chrome och Microsoft Edge är ökända för att samla in information och det finns utmanare som lovar att respektera din integritet.

Du slipper bli spårad och webbläsarna säger även att de inte ska använda Googles nya övervakningsteknik Floc.

Program: Brave
Ladda ner här!

Program: Vivaldi
Ladda ner här!

Program: Ccleaner Brower
Ladda ner här!

Program: Tor
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Program: Firefox
Ladda ner här!