De flesta av oss får med jämna mellanrum problem med våra datorer. Några års användning leder ofta till att den blir långsam och instabil. Det kan också hända att hårddisken blir så full att vi inte längre kan installera nya program eller spara nya filer.

Andra vanliga problem är att vi råkar radera en fil som vi verkligen vill behålla – eller att vi inte blir av med alla de skräpprogram som tillverkarna fyller nya datorer med. Lyckligtvis finns det utmärkta gratisprogram som löser de här problemen åt oss. Här är de mest populära.

Läs detta innan du laddar ner programmen

Läs också: 44 tips som ger dig full kontroll över Windows 10

Ccleaner

Städa datorn på ett kick med Ccleaner

En Windowsdator blir ofta långsammare med tiden. Förklaringen är att Windows har lite svårt att hålla datorn ”ren”. Det blir ofta kvar lite skräp, och resultatet kan i värsta fall bli en proppfull och ostabil dator.

En lösning är att ett städningsprogram som Ccleaner Free. Ccleaner analyserar datorn och städar bort det som är onödigt. Det handlar framför allt om filer som inte längre behövs och som tar onödig plats. En annan bra funktion är att Ccleaner låter dig välja vilka program som ska startas automatiskt, något som annars kan vara lite krångligt.

Ccleaner har också ett verktyg för att leta upp dubblettfiler som du hittar genom att klicka på Verktyg, Dublettsökare.

Däremot bör man vara försiktig med programmets rensning i Windows-registret. Det här kan skapa fler problem än det löser. Läs mer om det här i vår kom igång-guide.

Program: Ccleaner
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Duplicate File Finder

Hitta fler dubbletter med Duplicate File Finder

Om du vill hitta fler dubbletter kan du använda Duplicate File Finder. Det söker igenom din hårddisk och visar vilka filer som ligger på mer än ett ställe. Det smarta är att programmet inte bara söker efter filer med samma namn utan att det även håller koll på dess innehåll.

Nackdelen med programmet är att gratisversionen bara låter dig söka efter dubbletter. För att rensa bort dem måste du alltså leta upp dem via Utforskaren - eller betala för fullversionern.

Program: Duplicate File Finder
Ladda ner här!


Hjälp när du inte kan avinstallera

Det bästa sättet att avinstallera ett traditionellt pc-program är att gå via Appar i Windows egen inställningsmeny. I undantagsfall händer det dock att allt inte försvinner, och lösningen kan då vara att använda Revo Uninstaller eller Iobit Uninstaller. De här verktygen ser till att avinstallationen blir fullständig.

Program: Revo Uninstaller
Ladda ner här!

Program: Iobit Uninstaller
Ladda ner här!


Ninite

Installera alla program samtidigt med Ninite

När man köper en ny dator tar det rätt lång tid att hämta och installera alla program man behöver.
En lösning kan vara att använda Ninite, ett program som installerar flera populära gratisprogram i ett svep.
Markera vara vilka program som du är intresserad av, så får dem packade i en enda fil. Genom att köra den installeras allt på en gång.

Program: Ninite
Ladda ner här!


Avinstallera bloatware i ett svep med PC Decrapifier

I en ny dator ingår ofta en massa ”bloatware” på köpet, alltså meningslösa skräpprogram. Att avinstallera dem tar tid, och för att slippa göra jobbet själv kan du installera PC Decrapifier. Det ger dig en lista över alla program som finns på din dator, sen är det bara att radera alla du inte har nytta av.

Program: PC Decrapifier
Ladda ner här!


Stoppa skumma kryss med Unchecky

När du installerar gratisprogram händer det att du får oönskade program ”på köpet” och för att slippa det måste du kryssa i rätt ruta under installationen. Att missa det här är lätt hänt.

En lösning kan vara att installera Unchecky. Det här ett lite gratisverktyg som automatiskt varnar avmarkerar alla kryssrutor som dyker upp när du försöker installera ett program.

Program: Unchecky
Ladda ner här!


7zip

Packa upp alla sorters filer

När man ska skicka många filer samtidigt är det smart att packa ihop dem till en så kallad zip-fil. Förutom att det blir en enda fil tar den mindre plats. Windows gör det här automatiskt med funktionen Komprimerade mappar, men den klarar inte av alla sorters komprimerade filer.

Stöter du på filer i format som rar, arj eller lzh kan det i stället vara bra att installera program som 7-Zip eller Winrar. Båda klarar av att packa och packa upp i valfria format – och vilket du väljer är mest en smaksak.

Program: 7-Zip
Ladda ner här!

Program: Winrar
Ladda ner här!