Ccleaner

Städa datorn snabbt och enkelt

Ett problem med Windows-datorer är att de efter hand brukar bli långsamma och instabila. Windows har helt enkelt svårt att hålla datorn ”ren från skräp”.

De senaste åren har Windows blivit bättre på renhållningen, men man kan ändå behöva ta hjälp av ett städningsprogram som Ccleaner Free. Ccleaner analysera datorn och städar bort som är onödigt och kan skapa problem. Det kan vara filer som tar plats i onödan eller dubblettfiler som du inte behöver.

Däremot bör du vara försiktig med att använda programmets rensning i Windows-registret. Det kan skapa fler problem än det löser, så om du inte har några problem finns det ingen anledning att använda det.

Program: Ccleaner
Ladda ner här!
Läs vår guide här!Ashampoo Winoptimizer Free

Programmen som trimmar datorn

Det finns en uppsjö Windows-verktyg som utlovar snabbare och bättre datorer. De är ofta bluff och båg, och om din dator fungerar bra finns det verkligen ingen anledning att använda dem.

Skulle din datorn krångla kan det dock vara värt att testa med ett trimningsprogram, och två populär gratisvarianter är Ashampoo Winoptimizer Free och Iobit Advanced Systemcare. Ett annat alternativ är Glare Ulitilies. Det innehåller ett 20-tal verktyg för att fixa, skydda och snabba upp din dator.

Alla tre är så kallade freemium-versioner. Det betyder alltså att grundfunktionerna är gratis men att du måste köpa fullversionen för att kunna lösa samtliga problem.

Program: Ashampoo Winoptimizer Free
Ladda ner här!

Program: Iobit Advanced Systemcare 14 Free
Ladda ner här!

Program: Glare Ulitilies
Ladda ner här!


Snabb uppdatering av drivrutinerna

För att en pc ska fungera optimalt måste alla drivrutiner vara uppdaterade. Det kan man göra manuellt – eller automatiskt med program som Iobit Driver Booster.

Det söker igenom din dator och visar dig vilka drivrutiner som har blivit för gamla. Programmet kan sedan uppdatera dem med ett enda klick – om du inte föredrar att göra det manuellt på egen hand.
Programmet finns även i en betalversion som erbjuder fler funktioner.

(Iobit Driver Booster 8 Free klassas som skadligt av två säkerhetsföretag, juni 2021)

Program: Iobit Driver Booster 8 Free
Ladda ner här!Speccy

Kolla datorns specifikationer

Du behöver inte öppna datorn för att se vad som finns innanför skalet. Gratisprogrammet Speccy ger svar på många frågor direkt. Det samlar helt enkelt ihop all information om datorn och visar upp den i ett tydligt gränssnitt.

Speccy kommer från samma tillverkare som välkända Ccleaner.

Program: Speccy
Ladda ner här!


Fullmatad verktygslåda för Windows 10

Microsofts gratisprogram Powertoys är en samling avancerade verktyg som ger Windows fler avancerade funktioner. Du kan exempelvis snabbt ändra storlek på bilder och skapa snabba menytangenter.

Programmet släpps som öppen källkod och det läggs hela tiden till nya verktyg. Powertoys vänder sig till lite avancerade användare och att det är lite krångligt att använda.

Program: Powertoys
Ladda ner här!
Läs vår guide här!


Windows 10 utan kostnad

Om du har problem med datorn kan en lösning vara att installera om Windows 10. Är problemen så stora att du inte ens kommer in i datorn kan du ladda hem Windows 10 på ett usb-minne och installera från det. Media Creation Tool är det program du behöver för att göra detta

Program: Media Creation Tool
Ladda ner här!