Albert Engström

Albert Engström är känd för sina skämtteckningar med figurer som Kolingen och Bobban. Han skapade också skickliga karikatyrer av dåtidens överheter.

 

August Strindberg

August Strindberg var Sveriges mest kände författare, och här hittar du några av hans mest älskade verk.   

Carl Michael Bellman

Carl Michael Bellman anses vara Sveriges störste skald, och i Fredmans epistlar och Fredman sånger samlas några av hans mest berömda verk.

Dan Andersson

Dan Andersson var en av de mest kända svenska proletärförfattarna. Många av hans dikter har tonsats.

 

Ellen Key

Författaren Ellen Key var en av de ledande personerna i kampen för kvinnornas rättigheter, och det här var ett ämne hon skrev om i boken Kvinnorörelsen.  

Erik Axel Karlfeldt

Erik Axel Karlfeldt var en av få svenska författare som har ett Nobelpris. Han fick det postumt 1931. Fridolins lustgård är en av hans mest populära diktsamlingar.

Gustaf Fröding

Gustaf Fröding är känd för att ha publicerat många av sina dikter på värmländsk dialekt. I Gitarr och dragharmonika och Gralstänk finns några av hans mest kända dikter.

 

Henrik Ibsen

Henrik Ibsen är Norges mest kända kulturpersonlighet, och en av världens främste dramatiker. Äktenskapsdramat Ett dukkehjem väckte enorm uppmärksamhet, och ansågs på den tiden vara mycket frigjord.


Hjalmar Bergman

Med böcker som Markurells i Wadköping och Clownen Jac har Hjalmar Bergman blivit en av Sveriges mest älskade författare, och många av hans verk har dramatiserats.

Karin Boye

Karin Boyes dystopiska dagboksroman Kallocain kom ut 1940. Den handlar om ett samhälle där alla ständigt övervakas, och paralleller dras till både Sovjetunionen och Nazityskland.


Pelle Molin

Pelle Molin var en medarbetare i Härnösands-Posten, och hans novellsamling Ådalens pesi är en samling av tester som varit införda i olika tidningar.  

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf var en av Sveriges mest framgångsrika författare. Hon var den första kvinnan i Svenska Akademien och den första kvinna som fick Nobelpriset i litteratur. Här har vi samlat några av hennes mest främsta verk.

Verner von Heidenstam

Verner von Heidenstam var både författare och poet. Han var en av de främsta företrädarna för de så kallade nittiotalisterna under 1800-talets slut. Många av hans verk är en nationalistisk hyllning till stormaktstiden.

 

Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson skrev sina romaner under den manliga pseudonymen Ernst Ahlgren, men hon är numera känd under sitt eget namn. 

Övrigt

Sugen på en matresa i tiden? Varför inte ladda ned Husmanskost, en kokbok för sparsamma husmödrar från i slutet av 1800-talet?

Erikskrönikan beskriver medeltidens politiska historia i Sverige. Förstår du den svenska som användes då?

Den grekiska mytologin är full med spännande historier, och några dem hittar vi i Det gyllene skinnet.

Programmen du behöver

Android (surfplatta och mobil): Ladda ner Aldiko 
Iphone och Ipad: Ladda ner Aldiko 
Windows (dator och surfplatta): Ladda ned Adobe Digital Editions