Sommar, sol och semester. Ja, många jobbar nu sina sista arbetsdagar innan det är dags att ta ledigt. Men oavsett om du ska tillbringa sommaren i Sverige eller åka utomlands finns det några viktiga saker att tänka på. Här är 15 saker du måste fixa innan du tar semester!

Observera att upplägg och menyer skiljer sig lite grann mellan olika Android-mobiler. Det kan med andra ord hända att det ser annorlunda ut i din telefon än i våra exempel. Grundtanken är däremot densamma.

1. Lås telefonen

Skärmlås

Mobiltelefoner är attraktiva för tjuvarna, och på semestern utsätter vi oss ofta för större risker. Det är med andra ord viktigt att se till att mobilen har skärmlås, så att tjuven inte kommer åt dina privata saker.

Android: Klicka på Inställningar, Låsskärm, Skärmlås och välj ditt lås. Du kan också låsa mobilen efter en bestämd tid via Inställningar, Låsskärm, Lås automatiskt.

Iphone: Klicka på Inställningar, Lösenkod. Ange en fyrsiffrig kod och upprepa den. Via Inställningar, Allmänt, Autolås kan du låsa mobilen automatiskt efter en bestäm en tid.


2. Håll koll på ”mobilens personnummer”
Om du behöver polisanmäla din stulna telefon bör du veta dess imei-nummer. Det är telefonens unika ”personnummer” och det är bra att ha sparat. Du får fram numret genom att ”ringa ett samtal” till nummer  *#06#. Imei-numret visas då på skärmen.


3. Spara viktiga telefonnummer

Om tjuven trots allt lyckas tas sig in i telefonen kan han eller hon ringa och surfa på din bekostnad. Du bör därför spärra abonnemanget, och det underlättar förstås om du har skrivit ned telefonnumret till din operatörs spärrtjänst i förväg. Har du annan känslig information i mobilen, exempelvis bank-id, är det bra att hålla koll på hur du gör för att spärra detta.

Det är också viktigt att komma ihåg inloggningsuppgifter till mejlen och andra tjänster som finns lagrade i telefonen. På så sätt kan du snabbt byta lösord via en annan dator.


4. Slå på säkerhetskopieringen

Om telefonen skulle bli stulen är förlorade semesterbilder ofta den största förlusten. Lösningen är att använda telefonens innbygda säkerhetskopiering. Den kopierar bilderna till en molntjänst så snart du har tillgång till wifi.

Android: Klicka på Program och öppna appen Foton. Tryck på menyknappen till vänster och välj Inställningar, Säkerhetskopiera och synkronisera. Slå på funktionen och välj hur bilderna ska kopieras.

Iphone: Välj Inställningar, iCloud. Se till att slå på säkerhetskopieringen för Bilder.


5. Aktivera stöldskydd 

Enhetsadministratör

Nya mobiltelefoner har ett stöldskydd som visar var telefonen befinner sig och låter dig radera allt innehåll på distans. Se till att slå på det!

Android: Öppna den separata appen Google Inställningar och bläddra dig ned till Säkerhet. Här aktiverar du de funktioner du vill använda. Om mobilen blir stulen surfar du till www.android.com/find. Logga in med ditt Google-konto så hittar du alla funktioner.

Iphone: Gå till Inställningar, bläddra ned till Icloud och välj Hitta min Iphone. Här kan du aktivera och ställa in tjänsten. För att komma åt telefonen på distans surfar du till www.icloud.com/#find och loggar in med ditt Apple.ID.