Genombrottet dröjer. För några år sedan var vi många som trodde att e-böcker skulle bli lika självklart som digital musik och video, men så har det inte blivit. Den svenska e-boksmarknaden är fortfarande löjligt liten – framför allt om man jämför med länder som USA och Storbritannien.
Men de som har börjat läsa böcker digitalt är ofta förtjusta, och det finns all anledning att prova.

Två sorters plattor
Det finns olika sätt att läsa e-böcker. Många väljer renodlade e-boksläsare, till exempel Amazon Kindle eller Adlibris Letto. De ser ut som små surfplattor, men de har svartvita specialskärmar. Skärmarna påminner om ett riktigt papper, och de är extremt strömsnåla. Ja, det kan dröja en månad innan du behöver ladda din e-boksläsare.
Men du behöver givetvis inte köpa någon e-boksläsare för att börja läsa digitalt. Din surfplatta fungerar lika bra. Du får visserligen inte lika bra batteritid och läsupplevelsen blir sämre. Fördelen är i stället att du inte behöver köpa någon ny produkt. Det enda som krävs är en app för att läsa e-böcker.
Om du brukar köpa e-böcker har nätbutikerna sina egna appar, till exempel Dito från Bokus och Mondo från Adlibris. De gör det enkelt att köpa nya böcker, men låser dig till en tjänst.
Vill du kunna växla butik och läsa gratisböcker är Aldiko ett bättre alternativ. Det här är den mest populära appen för e-böcker, och den finns sedan en tid både för Android och Ipad.
Aldiko klarar av att läsa både epub och pdf, som är de vanligaste formaten för elektroniska böcker.