Den ser inte mycket ut för världen, men det är faktiskt själva poängen. TP-links trippelbandsrouter är utformad för att vara så diskret och ta upp så lite plats som möjligt. Vi har testat ett helt gäng kraftfulla routrar med 802.11ac-teknik under senaste året. De allra mest kraftfulla är stora, tunga bjässar med otympliga chassin och fyra till sex stora, spretande antenner.

Trippla band och goda prestanda

TP-link Archer C3200 är lika kraftfull som de flesta av konkurrenterna. Det är en router med fyra gigabit ethernet-portar och tre wifi-frekvensband – ett 2,4 GHz-band för lägre bandbredd men lång räckvidd och två runt 5 GHz för nyare och snabbare prylar. Totalt innebär det upp till 3,2 gigabit per sekund i datakapacitet.

Den har sex externa antenner, MIMO-stöd och vad som verkar vara effektiv beamforming-teknik. För en enskild dator med snabb ac-wifi innebär det att du utan problem kommer upp över 300 Mbit/s, ofta mer. I våra tester presterar den i klass med de bästa trippelbandsroutrar vi hittills testat.

Archer C3200 har stöd för de flesta funktioner vi har kommit att förvänta oss av en modern router, som inbyggd nas-funktion, skrivarserver, föräldrakontroll, gästnätverk, schemaläggning och vlan-stöd. Den är inte så fullproppad med funktioner som de allra värsta, men vill du bara ha bra uppkoppling där hemma så erbjuder den allt du kan tänkas behöva. Utom möjligen möjligheten att komma åt den utanför sitt egna nät. TP-link ligger fortfarande efter konkurrenter som D-link och Netgear när det gäller fjärråtkomst för administration.

TP-link Archer C3200
Routern har dubbla usb-portar, så att du kan plugga in en disk och en skrivare samtidigt.

Förbättrat gränssnitt

TP-link har tidigare fått kritik av oss för ett ganska risigt användargränssnitt. De har länge haft en riktigt bra och användarvänlig mobilapp, men webbgränssnittet har varit stelt och fult och många viktiga funktioner har varit onödigt svåranvända. Nu har de ryckt upp sig på den punkten och både förenklat gränssnittet och flera av de enskilda funktionera.

Ett exempel på det är föräldrakontroll. Tidigare var du tvungen att manuellt mata in mac-adresser för enheter du ville kontrollera. Nu kan du välja dem ur en lista om de är anslutna till nätverket. Det är fortfarande inte lika extremt smidigt som till exempel Zyxels routrar, men TP-link börjar närma sig. Det enda vi egentligen kan klaga på är att det hade varit trevligt med svenskt språk i menyerna.

TP-link Archer C3200
Mobilgränssnittet i egna appen är det smidigaste sättet att sköta routern. Där finns dock inte alla funktioner och inställningar. Även webbgränssnittet har blivit klart bättre än tidigare.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning