Fäll in istället för ut

Men tillbaka till routerns formgivning, det är det som är det mest intressanta med den. Det här är en diskret svart låda som går att ställa på bordet eller hänga upp på väggen. Det är utan tvekan den minsta routern vi sett med den här kapaciteten. Du kan ställa den i ett hörn eller skruva upp någonstans och sedan gör den inte mycket väsen av sig, förutom en rad små dioder på ena sidan.

Sex stycken antenner sitter fästa på den och fälls ut med gångjärn. Men faktum är att om du hänger upp den på väggen så är det tänkt att dessa antenner inte ska fällas ut alls, utan ligga platt mot routern. Då ser det ut som om den inte har några spretande antenner alls. Det är en enorm skillnad mot de flesta kraftfulla routrar, där du får dras med att hänga upp ett spretande piggsvin på väggen. Om det går att väggmontera dem alls.

Den kompakta routern kan bli ganska varm när den belastas med mycket trafik, så vi rekommenderar att du är noga med att följa instruktionerna vid montering och installation så att du inte placerar den för trångt. Den kan behöva åtminstone någon decimeter i överkant för avledning av värme.

TP-link Archer C3200
Med antennerna utfällda är Archer C3200 spretigare, men fortfarande inte så skrymmande jämfört med många liknande konkurrenter.

Omdöme

Bra valArcher C3200 saknar kanske den där riktiga funktionsfrossan som vi sett i mångta routrar på senare tid, med saker som Itunesserver, torrent-klient och framförallt möjlighet att styra den externt. Men det är, tycker vi, marginella funktioner jämfört med själva nätverksdelen, och där sköter sig den alldeles utmärkt. Den gör precis det en router ska. Den funkar utan att synas, den ger snabb och bra täckning, och den är nu som första TP-Link-router vi testat också äntligen riktigt smidig att hantera.

Fakta TP-link Archer C3200

Tillverkare: TP-link
Funktion: Router
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip
Upnp-stöd: Ja
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Nej
Övrigt: Filserver och skrivarserver via usb, gästnätverk mm
Storlek: 19,8 x 19,8 x 4,2 cm
Vikt: 730 g
Pris: 2 000 kronor

Mätresultat, filöverföring

1 m: 361 Mbit/s
5 m: 263,1 Mbit/s
8 m + innervägg: 225,5 Mbit/s
20 m + 2 innerväggar: 115,9 Mbit/s

plus

Höga prestanda
God räckvidd
Smart, diskret design
Bra pris

minus

Saknar en del funktioner
Kan bli varm

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning