Det är nu ungefär ett år sedan Intel släppte den första pinndatorn Compute Stick, och särskilt mycket har inte hänt på den fronten sedan dess. (Förutom att Intel har en kraftfullare uppföljare på gång, vi hoppas kunna testa den också snart.) De få pinnar som kommit från andra tillverkare har inte direkt imponerat, och ingen har erbjudit något som gör de mer intressanta än Compute Stick.

Asus vill ändra på det med sin Vivostick. Den ser till det yttre ungefär ut som Intels pinne, men med en extra usb-port på sidan, och lite rundare former. Den är riktigt trevlig att bära omkring på som fick-dator. Riktigt varför man skulle vilja göra det är en helt annan femma. Du måste ändå alltid som minst ha med dig en strömadapter, så riktigt så smidigt är det inte.

Asus Vivostick TS10
Asus Vivostick TS10 har formen av en rejäl märkpenna, men väger lite mer.

En extra usb-port är givetvis väldigt välkommet, Compute Stick hade bara en kontakt, och för normal pc-användning känns det väldigt snålt. Den extra porten på Vivostick är dessutom en usb 3.0, vilket gör den extra bra att ansluta externa diskar i.

Snabb som en Surface

Prestandamässigt är den också ett snäpp vassare än Compute Stick var. Atom x5-processorn i den är bara snäppet efter en Microsoft Surface 3 i prestanda, och rejält piggare än Intels original-pinne. Kommande Compute Stick-uppföljaren har Core M-processor så då kan vi förvänta oss ytterligare ett steg upp i prestanda, men Vivostick TS10 klarar av det mesta från Office och surf till strömmad video utan problem. Den kör också 64 bitars Windows 10, medan vi fick nöja oss med 32 bitars Windows 8.1 i Intels pinne.

Asus Vivostick TS10
Dubbla usb-portar gör stor skillnad. Tredubbla hade varit ännu bättre.

Två gigabyte ram-minne och en inte särskilt snabb 32 gigabytes Flash-disk är en större broms för prestandan, men det är en nackdel som alla datorer i det här formatet har. Tyvärr har Vivostock TS10 inte någon plats för sd-kort så 32 gigabyte, varav flera upptas av Windows, är allt du har att röra dig med om du inte ansluter en usb-disk.

Asus Vivostick TS10
I ena sidan sitrter en hdmi-kontakt och på motsatt sida denna rejäla på/av-knapp.

Styr med mobilen

Pinndatorer verkar bra på pappret, men i praktiken är de inte så minimala som man kan tro. Du måste ju ansluta till både vägguttag, skärm och någonting at styra datorn med, antagligen både mus och tangentbord. Asus har en lösning på detta som gör hanteringen mindre omständlig. Med programmet Vivoremote och en app med samma namn i mobilen kan du använda din smartphone som styrenhet, både som tangentbord, musplatta och mer traditionell fjärrkontroll med knappar.

Asus Vivostick TS10
Programmet Vivoremote Center är inte nödvändigt för att köra fjärrstyrning via mobilen. Mobilappen låter dig styra muspekaren som en helt vanlig mus. Men med det här programmet får du också möjligheten att styra datorn med mer traditionella fjärrkontrollskontroller.

Den kopplar upp sig via wifi, och sedan kan du helt skippa. Så länge du har ett vanligt hemnätverk funkar det utan problem. Starta appen, välj datorn från en lista… antagligen har du inte mer än en Vivostick hemma, och börja fjärrstyra. I vissa företagsnätverk kan det bli lite knepigare, och appen hittar då inte datorn. Men då går det att mata in dess ip-adress manuellt och köra vidare. Appen är lätt att använda, men det är lite tålamodsprövande att varje gång söka reda på datorn och ansluta med mobilen innan man börjar använda den.

Molntjänster som strular

Det finns också ett mer avancerat program med app till som heter Remote Go. Med det ska du få både fjärrstyrning, möjlighet att ansluta med fjärrskrivbord och en handfull andra molntjänster. Den kräver dock att du registrerar ett konto hos Asus. Då får du också tillgång till 200 gigabyte molnlagring.

Tyvärr lyckades vi inte efter upprepade försök att logga in med det konto vi registrerade, så den funktionaliteten fick vi ge upp att testa. Förhoppningsvis var det ett tillfälligt problem med Asus servrar, och ni kan ha bättre tur på den punkten. 

Asus Vivostick TS10
Asus Vivostick TS10 må vara liten och smidig på bild, men i verkligheten blir det alltid lite spretigare.

Omdöme

Bra valTrots våra problemn med Asus-kontot så levererar Vivostick TS10 tillräckligt mycket mervärde för att det ska vara en riktigt lyckad liten dator. Med tanke på priset på ca 1500 kronor är det ett smart köp som tillägg att plugga in som mediaspelare i en tv, eller montera baktill på en datorskärm för en enkel och smidig allt-i-ett-pc. Monteringssats medföljer i förpackningen. Prestanda är klart godkända, framförallt är wifi-uppkopplingen snabb och stabil, och Asus har löst mus-och-tangentbordsproblemet på ett snyggt sätt.

Asus Vivostick TS10
Till skillnad från första Compute Stick har Vivostick faktiskt fläktkylning. Den är dock mycket diskret och uppnår bara ett milt susande ljud vid enstaka tillfällen.

Fakta Asus Vivostick TS10-B004D

Tillverkare: Asus
Funktion: Stationär dator
Processor: Intel Atom x5-Z8350, 1,44 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 2 GB ddr3
Lagring: 32 GB emmc
Anslutningar: Usb 3.0, usb 2.0, hdmi, headset, mikro usb för ström
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Monteringssats för datorskärm, förlängningskabel hdmi, fjärrstyrning via app, 100 GB molnlagring
Effektförbrukning: Upp till 5W
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 13,6 x 3,6 x 1,65 cm
Vikt: 73 g
Pris: 1 500 kr

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 1,15 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 5,21 fps
Disk, läsning: 83,3 MB/s
Disk, sökning: 0,4 ms

plus

Godkända prestanda
Dubbla usb-portar
Smart styrproblem
Prisvärd

minus

Krångel med molntjänster
Fortfarande inte så smidig.

Betyg 4 av 5