Vanliga karttjänster som Google Maps funkar utmärkt på land, men är inte vatten värda på sjön. Här är det istället ett sjökort som gäller, alltså en karta som även märker ut vattendjup, farleder, fyrar och liknande saker.

Traditionellt har sjökorten varit något vi köper på papper, men numera finns de förstås också digitalt.
I Sverige finns det fyra företag som är auktoriserade leverantörer av statliga Sjöfartsverkets sjökort i digital form: Garmin, Navionics, Seapilot och Eniro.

För mer professionella sjöfarare finns det gott om hårdvara som gör det enkelt att planera sin rutt och bestämma kursen. Man kan exempelvis köpa en så kallad plotter som innehåller sjökort och ekolod.
Den här sortens utrustning kan utan problem gå på flera hundra tusen kronor. För mindre avancerade användare kan dock Eniro på sjön komma till pass.

För planering

Eniro, som en gång i tiden tog fram våra telefonkataloger, är numera ett företag som fokuserar på digital information. Deras tjänst Eniro på sjön är en app till mobilen eller surfplattan, men går även att nå via webbläsaren i valfri dator. Tjänsten innehåller sjökortsdata från Sjöfartsverket tillsammans med ”vanlig” kartinformation som restauranger och butiker.

Tanken är att appen ska hjälpa dig att planera din resa i förväg. I gratisvarianten finns inga möjligheter att spara kartan i offline-format. Det här gör att den inte fungerar i områden som saknar internettäckning. Vill du ha detta krävs ett abonnemang.

Det är också viktigt att komma ihåg att digitala sjökort aldrig kan ersätta de som finns på papper. Med tanke på att teknik kan gå sönder och strömmen kan ta slut är det viktigt att även ha en analog lösning när du är ute på vattnet.


Så funkar Eniro på sjön

Eniro på sjön

1. Meny

Ta fram huvudmenyn med den här knappen.

2. Sjökort

Visa sjökortet. Betalanvändare kan använda Hydrographica-varianten.

3. Karta

Du kan också välja att visa en vanlig karta eller ett flygfoto.

4. Handla

Här kan du skaffa betalversionerna för att få tillgång till alla funktioner.

5. Offline

Betalanvändare kan använda appen även utan internet.

6. Väder

Alla kan få väderprognoser direkt i appen.

7. Larm

Har någon fallit över bord? Här får du fram den information SOS Alarm behöver.

8. Identifiering

I betalversionen finns stöd för ais-tekniken som identifierar fartyg.

9. Sjökort

Själva sjökortet visas här.

10. Din plats

Centrera till din aktuella plats.

11. Zooma

Zooma in och ut i kartvyn.


Fem frågor om tjänsten

Eniro på sjön

1. Hur installerar jag appen?

Sök efter Eniro på sjön i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och tryck på Installera. Första gången du öppnar appen får du ett antal varningar. Läs igenom dem och godkänn för att kunna fortsätta.


Eniro på sjön

2. Måste jag ha mobil?

Eniro på sjön finns inte bara som app utan även i en version för datorn. Du når den via valfri webbläsare och det enda du behöver göra är att surfa till pasjon.eniro.se.


Eniro på sjön

3. Hur slår jag på gps?

Tänk på att du måste slå på mobilens/datorns gps för att Eniro på sjön ska kunna se var du befinner dig. Så här gör du:

  • Android: Inställningar, Säkerhet och plats, Plats. Slå på Använd plats (upplägget kan variera lite beroende på modell).
  • Iphone/Ipad: Inställningar, Integritetsskydd, Platstjänster. Slå på funktionen.
  • Windows: Inställningar, Sekretess, Positionering. Slå på Positionsåtkomst.

Eniro på sjön

4. Vad är hydrographica?

När du har installerat appen får du välja mellan ett vanligt sjökort och något som kallas för Hydrographica. Det senare är ett specialsjökort som bygger på mer detaljerade mätningar av så kallade djupdata. Om du vill ha fler detaljer om skillnaden klicka du på Läs mer.


Eniro på sjön

5. Är appen gratis?

I sin grundform är Eniro på sjön helt gratis, men det finns även ett antal premiumabonnemang. För att spara kartorna i offline-läge måste du exempelvis vara Pro-prenumerant för 139 kr/år och vill du ha tillgång till Hydrographica-sjökortet kostar det 199 kronor per år.

Läs mer genom att öppna huvudmenyn och välja Produkter.