Det finns inget bombsäkert sätt att garantera att du någonsin kommer att se mobilen eller datorplattan igen om du råkar tappa bort den på en offentlig plats. Men du kan i alla fall förbättra chanserna genom att redigera dina säkerhetsinställningar så att dina kontaktuppgifter syns på låsskärmen.

Missa inte: Leta upp din försvunna mobil – och lås den på distans

Använder du lösenord, pin-kod eller grafiskt lösenord – och det bör du naturligtvis göra – kan en ärlig upphittare inte rota runt i telefonen för att ta reda på vem du är. Men de flesta Android-enheter har en möjlighet att skriva ett meddelande som visas på låsskärmen direkt när telefonen startas.

Här kan du med fördel också skriva ditt ICE-kontaktnummer, alltså numret till en anhörig som ska kontaktas om du råkar ut för en olycka.

Ett litet påpekande: Varje gång vi publicerar ett Android-tips kommer det frågor från läsare som inte hittar motsvarande i sin telefon. Förklaringen är att Android, till skillnad från exempelvis Windows skiljer sig från enhet till enhet. Det är inte bara Androidversionerna som är olika, utan även tillverkarnas gränssnitt. Använd våra tips som riktlinjer och leta efter liknande inställningar.

Missa inte: Så gör du du när din mobil har försvunnit – och detta bör du fixa för att förbereda dig

  1. Gå till inställningarna och klicka på Säkerhet.
  2. Klicka på Ägaruppgifter.
  3. Skriv in den du text du vill att alla ska ha tillgång till. Du ska förstås inte ange numret till telefonen…
Ägaruppgifter
Ägaruppgifter. Du ökar chansen att få tillbaka din telefon om du förlorar den eller att dina anhöriga blir kontaktade vid en olycka om du lägger in uppgifterna.