Bygg en dator till tv:n – i tre delar

Del 1. Hårdvaran – vi bygger en dator (du är här)
Del 2. Operativsystem och program. 
Del 3. Tv-kort och fjärrstyrning. (ny!)

Svårighetsgrad: Svår
Tid: 120 minuter.

Datorer kan numera användas till det mesta. De får ersätta stereoanläggningen, de kan ta hand om tv-mottagningen, både via webben och från antennen, och de har sedan länge gjort diaprojektorn onödig.

Med en multimediadator, en så kallad htpc (home theatre pc), ansluten till en tv eller stor bildskärm i vardagsrummet har du en utmärkt lösning som tar hand om alla dina behov.

Det finns naturligtvis färdiga lösningar i form av boxar, spelare och smarta tv-apparater att köpa. Det här kan vara enklare, men om du i stället väljer en dator får du fulla möjligheter att själv konfigurera och bestämma hur du vill ha det. Den blir oftast också mycket snabbare.

Fyra grundkrav

En dator som ska stå framme i hyllväggen måste uppfylla fyra grundkrav:

  1. Den måste vara tyst.
     
  2. Den får inte vara för stor eller anskrämlig, utan bör pryda sin plats.
     
  3. Den ska helst vara hyfsat energisnål, eftersom den kommer att stå på ganska mycket.
     
  4. Den ska gärna ha resurser att klara av avancerade spel – att spela bekvämt tillbakalutad i tv-soffan är betydligt trevligare än att huka framför skärmen.

Det finns i dag gott om små datorer som uppfyller åtminstone en del av dessa krav. De små Intel NUC-datorerna och andra motsvarande är till exempel inte större än en cd-skiva och ungefär fem centimeter höga. En prydnad på tv-bänken. De är strömsnåla och klarar multimediauppgifter utan problem.

Processorn finns på plats och allt du behöver montera är minnen och lagring. Däremot är de kanske inte det bästa för spel och de har inte plats för en optisk läsare. Även om skivor är på väg ut vill nog de flesta ändå ibland kunna spela musik och film från skivor.

Andra varianter är små datorlådor där du bygger allting själv. Möjligheterna är många och vi presenterar några alternativ här nedan. I vår bygga dator-skola ville vi dock ha rejäla resurser och valde därför en lite större lösning, men nästan vad du än väljer kan du följa med i skolans fortsättning.

Snygging från Shuttle

Det vi valde att använda var en produkt från Shuttle. De är kända för sina så kallade barebone-datorer, lådor i storlekar från små till halvstora med moderkort och kontakter på plats. Det som måste monteras är processor, minnen och lagring, vilket ger full frihet att själv bestämma datorns resurser.

Vi fastnade för Shuttle XPC SH170R6, en snygg svart låda med måtten 22 x 33 x 20 centimeter (bredd x djup x höjd) och plats för en blu-ray-spelare bakom en lucka.

XPC SH170R6.
XPC SH170R6. Shuttles datorer är betydligt mindre än vanliga och snygga nog för att parkeras vid tv:n. Bakom den nedre luckan gömmer sig usb- och hörlurskontakter.

Den har stöd för Intels senaste, sjätte generations processorer och det finns kortplatser för att senare komplettera exempelvis med ett vassare grafikkort om spelen kräver det.

Till detta valde vi en hyfsat kraftfull processor, en Intel Core i5 6600 på 3,3 gigahertz med inbyggd grafik och stöd för ddr4-minne. Det går utmärkt att använda både en dyrare eller en enklare och billigare processor, så länge du ser till att den passar i en 1151-sockel och har inbyggd grafik av typen Intel HD Graphics 530. Alternativet till det senare är att köpa ett grafikkort från början.

Anslutningar
Anslutningar. På datorns baksida finns allt du behöver – tre bildskärmsanslutningar, massor av usb, nätverk och ljud.

För att få rejält med minne köpte vi två minneskretsar på åtta gigabyte, för totalt 16 gigabyte. Vi ville också ha en liten ssd för snabb start och en rejäl hårddisk för lagring av musik, bilder och film.

Eftersom moderkortet har så kallad m.2-anslutning blev det en ssd på 120 gigabyte på ett litet kretskort i stället för att låta en stor ssd i vanligt format ta upp onödig plats i lådan. Till den vanliga hårddiskplatsen valde vi en tämligen ordinär Seagate på två terabyte.

Minidisk
Minidisk. En ssd behöver inte vara större än åtta gånger två centimeter.

Det hela kompletterades med en blu-ray-spelare för att kunna använda htpc:n även till musik och film på gammaldags medium. Finns inte det behovet kan den naturligtvis utelämnas – eller köpas senare.