Asus GL502VT, eller Asus Republic Of Gamers Strix Gaming Notebook PC GL502VT om du vill använda hela namnet på förpackningen, är en ny bärbar dator med fokus på spelprestanda. Men bakom den typiska gaming-designen visar den också upp egenskaper som gör den riktigt användbar i många andra sammanhang.

Asus GL502VT
W,a,s och d har fått röd färg för att göra det extra tydligt vid spelande. Annars är designen ganska återhållsamm. 

Senaste åren har bärbara speldatorer gått från att vara tunga tjocks bjässar till att bli mer och mer lika traditionella notebooks, och GL502VT är ett bra exempel på det. Den har fortfarande spelvärldens lekfulla design, med röda toner, glödande logga i skärmlocket, och allmänt mörka toner i chassit. Konstruktionen är en blandning av plast och bostad metall, och den ger kanske inget direkt lyxigt intryck, men är stadig att bära runt på och bekväm att använda.

Kraftfull processor, godkänd grafik

Framförallt är det en 15-tummare med riktigt tunga prestanda som ändå väger bara drygt två kilo och är behagligt slimmad. Kombinationen Intel Core i7 6700HQ och ett Nvidia Geforce GTX 970M-grafikkort gör att den kan ta sig an det mesta i spelväg med bra kvalitet och framerate. Visst, grafikkortet är inte det vassaste i klassen, men för att sitta i en så pass kompakt bärbar pc är den bra. Vår modell, och den som verkar finnas i Sverige, har 8 GB ram-minne. Hör hade åtta till inte varit fel.

Vi upplever tangentbordet som ett kvalitetsbygge, men tycker möjligen att den taktila responsen i knapparna är lite för stum. Musplattan ör däremot en av de bättre vi stött på i en notebook. Det är givetvis positivt, men den som spelar lär ha mus eller kontroller inpluggad i alla fall. Bra då att datorn också har generöst med usb-portar.

Asus GL502VT
Plast och metall om vartannat.

Skärm i toppklass

Datorn har en mycket trevlig ljusstark skärm på 1080p med utmärkt närvarokänsla och snygga färger. Enligt uppgift ska den återge 100% srgb och vara rätt så nära korrekt Adobe rgb-återgivning också. Gillar du inte färgbalansen och färgtemperaturen i skärmen kan du ändra på den med Asus specialfunktion Splendid. Vi har sagt det förr, och vi säger det igen, det här är en funktion som borde finnas i alla bärbara datorer.

Trots kraftfull hårdvara har GL502VT beskedlig, behaglig och för det mesta väldigt diskret kylning. Ventilationen är riktad rakt bakåt och leds sedan uppåt i springan mellan datorn och skärmen. Det innebär alltså att en varm luftström passerar rakt uppåt framför skärmen. Det stör inte för händerna på tangentbordet, men sitter du intensivt framåtlutad kan du få näshåren grillade.

Asus GL502VT
I skärmlocket sitter Asus ROG-logga, lätt upplyst med dioder bakom.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning