Whatsapp är ett supersmart alternativ för att skicka textmeddelanden mellan mobiler. Den är tänkt att ersätta exempelvis sms.

För att använda tjänsten söker du efter Whatsapp i Google Play (Android), App Store (Iphone/Ipad) eller Windows Store (Windows-mobiler)

Som Whatsapp-användare får du inget vanligt användarnamn och lösenord, utan tjänsten är kopplad till ditt mobilnummer. Själva appen är också integrerad med telefonens adressbok, så du kan se direkt vilka av dina kontakter som kör Whatsapp.

För en tid sedan lanserades Whatapp en webbaserad tjänst, och sedan kompletterades den med ett program både för Windows och Mac. Numera kan du alltså även köra Whatapp även från datorn, vilket är en fördel om du tycker att det är bökigt att skriva text på mobilens lilla skärm.

Whatsapp Windows
Smidigt. Whatsapp är en smart och smidig tjänst. Läs mer om den på www.whatsapp.com.

Du måste dock fortfarande ha appen installerad i telefonen, och för att aktivera tjänsten i webbläsaren eller programmet måste du öppna appen och välja inställningar och peka på WhatsApp Webb. Här fotograferar du den qr-kod som visas på datorskärmen.

Ibland kan man ha problem med att komma in i datorversionen av Whatsapp. Den står bara och snurrar och vägrar koppla upp sig. Det beror ofta på att din telefon har gått ner i viloläge. Genom att slå på telefonen och öppna Whatsapp brukar du också få liv i tjänsten i datorn.

För att kunna använda Whatsapp på datorn måste den nämligen vara aktiv på mobilen. Om Whatsapp har varit passiv för länge på mobilen fungerar den inte heller på datorn. Lösningen är helt enkelt att öppna Whatsapp i mobilen. Då börjar också sajten fungera.