Fråga

Jag har Windows Vista i min gamla dator. Nu har jag fått info att detta system ska sluta uppdateras. I denna använder jag även Internet Explorer 9, även dessa ska sluta uppdateras.

Christer

Svar

Fram till det 29 juli kan alla som har Windows 7 eller 8/8.1 få dem uppgraderade gratis till Windows 10 utan kostnad.

Det här gäller tyvärr inte Windows Vista. Eftersom det är ett så pass gammalt system får du inte uppdatera det gratis till Windows 10. Gratisuppdateringen gäller bara för Windows 7 och 8. Vill du uppgradera till Windows 10 måste du betala ungefär en tusenlapp. Med tanke på att du kan köpa en splitterny bärbar dator för så lite som 2 000 kronor känns det här som en ganska dålig affär.

Windows Vista-datorer är som regel så gamla att även de billigaste datorerna som finns att köpa kommer att ge dig mer kraft.

Om du ändå väljer att behålla din gamla dator så får du inga fler uppgraderingar av systemet. Du kan fortfarande köra din Windows Vista-dator, men du riskerar att få problem när du ska köpa program och tillbehör.
Redan 2012 försvann den grundläggande supporten medan det som kallas för utökad support tas bort 11 april 2017. Läs mer på microsoft.se.

Martin Appel, PC för Alla