Nintendo släppte Pokemon Go för Android och Iphone i USA och några till länder förra veckan, och spelet har minst sagt fått ett varmt mottagande. Spelarna är helt galna och det strömmar in nyheter om allt från tokigheter spelare har hittat på till mindre lämpliga beteenden och en och annan tragisk händelse.

Missa inte: Så får du Pokemon Go i Sverige redan nu

Tom Currie

Nya Zeeländare sade upp sig för att jaga Pokémon

– Jag ville ha ett äventyr. Jag har jobbat i sex år och var i desperat behov av en paus. Pokémon gav mig chansen att följa min dröm.

24-åriga Tom Currie från Auckland sade upp sig från jobbet och gav sig ut på Pokémonjakt. I två månader ska han resa runt hela Nya Zeeland med målet att fånga alla monster som finns tillgängliga i Pokémon Go.

Hittills har han besökt sex städer på Sydön och fångat 90 av spelets 151 Pokémon. Han har vandrat i fjällen och på klippiga stränder.

Currie har sovit på soffor hos vänner och i vandrarhem, och efter att hans resa uppmärksammades i media har flera företag hört av sig och erbjudit skjuts till avlägsna platser.

Fler sökningar än på porr

Så här ser Googles söktrender ut för den senaste veckan, med ”pokemon go” i blått. ”Porn” – förmodligen ett av de absolut vanligaste sökorden när som helst på året – ligger just nu efter. Både ”trump” och ”brexit”, som det har snackats mycket om i media de senaste veckorna, ligger långt efter. Europamästerskapen i fotboll hade några toppar högre än samtliga, speciellt under finalen i söndags.

Folkmassa

Samlas i stora drivor mitt i natten – lokalbefolkningen hämnas

I Sydney-förorten Rhodes ligger en så kallad Pokéspot mitt i en liten park mellan flerbostadshus och intill ett shoppingcenter med Ikea. Tusentals spelare har samlats där, även mitt i natten. Det har fått de boende i lägenheterna att ilskna till, och enligt Buzzfeed bombarderades spelare med vattenballonger och ägg. Polisen tillkallades och varnade de stökiga spelarna att lämna platsen eller ta det lugnt och hålla ljudnivån nere.

Pokémon från barnsängen

Fångade Pokémon medan frun födde barn

En bild som spridits vilt på Twitter och Facebook är en skärmdump som Jonathan Theriot delade. Den visar hur han håller på att fånga en Pidgey som gömmer sig under sängen hans höggravida fru ligger i och väntar på att få parets tredje dotter förlöst via kejsarsnitt.

– Så fort jag såg den sa jag "oj det sitter en Pidgey på din säng". Så jag tog skärmdumpen, fångade den och visade henne. Hon var inte arg alls. Hon typ skrattade åt det och himlade med ögonen när hon förstod vad jag höll på med.

Inbrottsförsök? Nej, bara en Pokémon-spelare klädd för fjällvandring

SVT Norrbotten rapporterar om Arvid Nordvall i Gällivare. Han satt och lirade datorspel mitt i natten när han hörde ljud från hallen och upptäckte att någon stod och ryckte i dörrhandtaget och lyste med en ficklampa. Han blev rädd att det var ett inbrottsförsök, men när han gläntade på dörren visade sig en man i full fjällmundering som frågade om han fick fånga en Pokémon som satt i hallen.

Amerikansk man fick hemmet invaderat av Pokémon Go-spelare

Boon Sheridan bor i ett hus som tidigare var en kyrka. Niantic, utvecklarna av Pokémon Go, verkar ha använt en gammal karta – Sheridans hus har nämligen blivit ett viktigt Pokégym i spelet. Det har lett till en konstant ström av främlingar som hänger ute på gatan, parkerar bilen precis utanför en stund, eller går runt och "snokar". Han är nu orolig för att det kan påverka värdet på hans hus, ställa till problem med grannarna, eller leda till andra problem. Och Niantic har inte någon funktion för att rapportera den här sortens problem. Det enda du kan rapportera är platser som innebär "omedelbar fysisk fara".

Pokémon på förintelsemuséet i Washington

Spelare "vanhelgar" kyrkogårdar och förintelsemuseum

Arlington National Cemetery (amerikanska krigskyrkogården i norra Virginia nära Washinton, D.C.) och United States Holocaust Museum är två exempel på platser där Pokémon Go-spelare inte är ett välkommet tillskott.

– Vi anser inte att det är passande manér att spela "Pokemon Go" på kyrkogården, skriver Arlington Cemetery på Twitter.

Andrew Hollinger, förintelsemuséets kommunikationschef, säger också till Washington Post att det inte passar sig att spela på muséet, som är en minnesplats för nazismens offer. Muséet kikar på möjligheten att få sin Pokéspot borttagen från spelet.