Bredbandsanslutna datorer som ofta, eller alltid, är igång behöver skyddas av en brandvägg. Eftersom denna funktion i Windows XP enbart filtrerar inkommande trafik gäller det att i väntan på Vista gardera sig med en separat brandvägg.

Zonealarm klarar av att blockera oönskad trafik både till och från din dator. En dialogruta på skärmen skvallrar om eventuella påhälsningsförsök samt när något annat än de av dig tillåtna programmen försöker kommunicera via Internet.

Vid installationen av detta drygt 9 megabyte stora programpaket går det att välja mellan betalversionen, som kan prövas gratis i 15 dagar, och den kostnadsfria varianten. Gratisversionen är förhållandevis avskalad, men duger gott för den som vill komplettera Windows med en brandvägg värd namnet.

Zonealarm är populärt och har funnits länge på marknaden. Numera ägs Zone Labs av det välrenommerade säkerhetsföretaget Check Point Software. Det betyder inte att Zonealarm är någon fullständigt problemfri bekantskap.

Detta både nyttiga och lättinstallerade verktyg har för varje ny version blivit mer och mer finessrikt. Med allt vad det innebär i form av ökad storlek och resurshunger...

Zonealarm 6.1.744
Ladda ner Zonealarm här.


Nästan lika bra
Tyvärr har utbudet av kostnadsfria brandväggar minskat under senare år. Flera gratisalternativ har slukats av storföretag - för att sedan försvinna från marknaden. Finska Jetico hör till överlevarna.

Jetico Personal Firewall är resurssnålt. Det bjuds på funktioner som paketfiltrering (stateful packet inspection) och applikationsövervakning. Om programmet ställs in för Optimal protection görs datorn osynlig för exempelvis portskanning.

I likhet med Zonealarm måste varje program som går ut på nätet godkännas. Detta är i och för sig ett engångsjobb eftersom Personal Firewall känner igen de program som du väljer att släppa igenom brandväggen.

Netvedas robusta Safety Net är också gratis. Denna brandvägg är mycket kapabel med bland annat filterfunktioner (både sajter och begrepp kan blockeras) samt aktivitetsövervakning. Nackdelen är att det krävs en del pyssel vid och efter installationen för att få det att fungera optimalt.

Jetico Personal Firewall 1.0.1.61
Hämta Jetico Personal Firewall här.

Netveda Safety Net 3.61
Hämta Netveda Safety Net här.

Läs mer om de bästa gratisprogramme här.