Alla som har en sommarstuga vet att vinterperioden kan vara lite nervös. Du kanske åker och tittar till huset ibland, men mycket kan hinna hända mellan varven. Inbrott, brand, stormfällda träd, frysskador, vattenskador… listan kan göras lång.

Visst skulle det kännas tryggt att kunna övervaka stugan på avstånd? Det finns många möjligheter och det behöver inte kosta allt för mycket. Allra bäst och enklast är det om det finns internetanslutning på plats. Fibern är på väg ut över landet – om det kommer ett erbjudande kan det vara värt att nappa på. Den första installationen är oftast billigast, att kliva på senare blir dyrare. Och det höjer troligen värdet på din fastighet.

Men även utan fast internet kan du öka din trygghet. Enda förutsättningen är att det finns mobiltäckning - och naturligtvis elektricitet. PC för Alla har kikat lite på några av de hjälpmedel som finns att tillgå. För att få en komplett övervakning måste du i de flesta fall kombinera flera av systemen.

Helt lagligt

En kamera som inte övervakar allmän plats behöver inget tillstånd. Däremot är du skyldig att med skyltning eller på annat vis informera om att du har en kamera uppsatt i hemmet. Om den även tar upp ljud måste också detta anges. Färdiga skyltar finns att köpa om de inte medföljer kameran. Du kan också hämta den på pcforalla.se/skylt.

Lagen om allmän kameraövervakning kan du läsa här.