När höstterminen drar igång i landets alla skolor funderar även många vuxna på om det inte är läge att lära sig något nytt. Men du behöver faktiskt inte gå hemifrån. Här är gratiskurserna som du kan går via internet.

Lär dig mer om internet

IIS

Vill du lära dig mer om programmering, källkritik och andra it-ämnen? I så fall har Internetstiftelsen i Sverige många bra gratiskurser. Du väljer själv om du vill använda mobil, surfplatta och dator. Det enda som krävs är en internetuppling och gott om tid.


Bästa appen för kurser

Omtalade Memrise utsågs till årets bästa app av Google. I Memrise kan vem som helst skapa kurser i valfritt ämne. Fokus ligger på språk, men det finns även kurser i exempelvis matematik, ekonomi och medicin. Kurserna är uppbyggda som spel där du samlar poäng.
Memrise är gratis, men att få fler funktioner kostar cirka 60 dollar (525 kronor) om året.

Ladda ner för Android
Ladda ner för IOS


Fria språkkurser som spel

Duolingo är en supertjänst för att lära sig språk. Förutom textbaserade övningar används ljud och bild – och du kan till och med läsa ord och få ditt uttal analyserat. Precis som Memrise ger Duolingo dig poäng, likt ett spel.

Ladda ner för Android
Ladda ner för IOS
Ladda ner för Windows

Gratiskurser från MIT…

EDX

Harvard University och MIT ligger bakom portalen EDX, där du hittar fria universitetskurser från hela världen. Du studerar med hjälp av videolektioner, e-böcker och digitala övningar – helt utan kostnad på distans. Resultatet blir ingen formell examen, utan fokus ligger på att lära sig mer.

Ladda ner för Android
Ladda ner för IOS


… och Lunds universitet

Den andra stora portalen för fria universitetskurser heter Coursera. Här finns cirka 2 000 kurser från exempelvis amerikanska Stanford och Lunds Universitet. Upplägget påminner om EDX.
Ladda ner för Android
Ladda ner för IOS
www.coursera.org


Lär dig bli en bättre fotograf

Moderskeppet

Vill du bli en bättre fotograf? Ett alternativ till studieförbundens fotokurser är förstås att studera på nätet. För dig som drömmer om att bli en bättre fotograf har exempelvis Moderskeppet många gratis videokurser.
 


Här blir du digital expert

Att synas på internet blir allt viktigare, både på jobbet och i föreningslivet. Google och Almi har tagit fram utbildningstjänsten Digitalakademin. Här finns gratis onlinekurser om exempelvis har man syns i sociala medier, använder mobilen eller syns bättre i sökmotorerna.
 


Tjäna pengar på din kunskap 

Ludu

Är du expert på något kan du tjäna lite extra pengar. Det är tanken bakom Ludu. Du skapa innehållet till kurserna, men Ludu sköter tekniken och pengahanteringen. Du kan förstås också använda Ludo om du vill gå en kurs.

Kurser du har verklig nytta av

Inget ont om teoretiska kurser, men det finns saker man har mer nytta av. Hos Wikihow lär du dig hur man leker med hundar, justerar cykelsätet och avgör om en tå är bruten. Det är helt enkelt korta kurser till viktiga saker i vardagslivet.

Wikihow
Ladda ner till Android
Ladda ner till IOS

Wikihow