Nätverket är viktigt, och det trådlösa nätverket är för de allra flesta viktigast av allt. Det är också en källa till mycket frustration och felsökande. Dagens nätverk med 802.11ac-teknik är snabba, men har fortfarande begränsningar.

Missa inte: Så trimmar du din router på bästa sätt

Tung och kompakt

EA9500 är en ny router från Linksys som tacklar potentiella wifi-problem på två finurliga sätt. Dels använder den mu-mimo, den senaste innovationen inom wifi som gör att räckvidd, stabilitet och parallella dataströmmar på framförallt snabba 5-gigahertz-bandet blir påtagligt bättre. Dels är det kort och gott en vansinnigt maxad router med extra allt i processorkraft, frekvensband, anslutningar och antenner.

Linksys EA9500
Linksys EA9500 är stor, men inte den mest otympliga router vi sett. Det enda problemet är att den inte går att fästa på en vägg, så det vill till att du har möblerat rätt för att den ska få plats.

Bara första intrycket när vi packar upp den är respektingivande. Det är inte den största router vi hanterat, men den är massiv och tung, och de åtta tjocka antennerna som sticker upp är fler än på någon annan vi testat hittills. Det lär bli vanligare framöver, när det kommer fler trebandsroutrar med mu-mimoteknik. Sådan teknik kräver just extra antenner för att få till den så kallade beamformingen som riktar radiosignalen mot en mottagare istället för att sprida den jämnt runtom. Tyvärr ser det inte ut att gå att hänga upp EA9500 på en vägg, så det vill till att du har en bra placerad hylla att ställa den på.

Linksys EA9500
Istället för dioder har EA9500 en liten lcd-skärm som visar wifi-status och annan nätverksaktivitet. Tyvärr är grafiken minst sagt kryptisk och utan någon bra vägledning vad den betyder. Det är mycket enklare att dra igång admin-appen på mobilen istället. Då får vi omedelbart utmärkt koll.

Även maxad för trådat nät

Att det här är en kraftfull router är det inget snack om. Baktill hittar vi till exempel hela åtta gigabit ethernet-portar, där det vanliga på hemmaroutrar är fyra. Här sitter också ett par usb-portar i vilka du kan plugga in extern lagring eller en skrivare.

Routern har en kraftfull dubbelkärnig processor. Vi brukar inte uppmärksamma det, men en router är ju en sorts liten dator och ju mer datorkraft, desto snabbare kan den sortera och vidarebefordra datatrafik. I mindre hemnätverk där du kanske främst bryr dig om bra och stabil wifi-täckning är det inte en så avgörande faktor, men EA9500 är tänkt för riktigt stora hushåll eller kanske en föreningslokal. Då gäller det att det finns muskler under huven, och EA9500 levererar på den punkten.

Linksys EA9500
En wan och hela åtta lan-portar. Det är det inte ofta vi sett i en hemmarouter.
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning