Extrema hastigheter

Wifi är uppdelat på tre frekvensband: ett på 2,4 GHz för enklare tillämpningar och äldre enheter och två runt 5 GHz. Tillsammans kan de hantera totlat 5,4 gigahertz trafik samtidigt. Till varje enskild mottagare får du givetvis inte sådana galna hastigheter, men EA9500 slår utan tvekan våra mätrekord. Med Zyxels åtkomstpunkt WAP6806 med mu-mimo-stöd i klientläge får vi runt en halv gigabits överföringshastighet mellan två datorer anslutna till vardera enhet. Det är dock på nära håll, men även på avstånd imponerar EA9500 stort, och där 5 GHz-wifi vanligtvis tappar – på avstånd och genom väggar – håller den riktigt hög fart. På extrema avstånd är 2,4 GHz fortfarande att föredra, men 5 GHz början komma ikapp.

Det vanligaste lär ju inte vara att skicka data mellan två kraftfulla stationära enheter, utan från routern till bärbara datorer och mobiler. Vi testar därför också att köra mätningar mot Linksys egna lilla mu-mimo-adapter WUSB6100M. I det fallet är det mottagaren som är flaskhals, och det ger en indikation av vilken typ av hastighet du kan förvänta dig av framtida mobila prylar med mu-mimo inbyggt.  Det får fortfarande grymt snabbt. Du kan läsa vårt test av WUSB6100M här.

Linksys EA9500
Så länge du har anslutit routern till en fungerande internetuppkoppling är installation en barnlek.

Bekanta funktioner och gränssnitt

Funktionsmässigt är det annars ingenting som sticker ut med EA9500. Routern har ett enkelt och smidigt gränssnitt och kan administreras via webbläsare eller mobilapp. Det mest intressanta är att du som standard inte loggar in direkt på routern, utan till Linksys molntjänst Smart Wifi. Det gör att du kan sköta routern även om du inte är hemma. Och du kan sköta flera routrar på flera platser i samma gränssnitt. Här kan du ställa in alla de vanliga sakerna, som trådlös säkerhet, prioriteringsinställningar, skrivar- och filservrar, separat ssid och lösenord för gäster, föräldrakontroll och så vidare.

Linksys får också pluspoäng för bra tips och guider direkt i gränssnittet. Här är dock en del av informationen online och på engelska, så skulle felet vara att du inte kommer ut på Internet är det kört.

Linksys Smart Wifi
Med webbtjänsten Smart Wifi sköter du all administration via molnet.