Namnet till trots inskränker sig inte det svenskkonstruerade brännarprogrammet CD Burner XP Pro till enbart skivtyperna cd-r och cd-rw. Detta kostnadsfria program klarar även att bränna dvd-skivor. Dessutom kan det användas för att skapa, bränna och konvertera iso-filer.

Klarar alla brännare
CD Burner XP Pro fungerar med de flesta brännare som är snabbare än 8x. Utöver internt monterade ide- och scsi-brännare fungerar detta program bra även med externa enheter som kopplats till datorn via usb eller firewire.

Burn proof minimerar problem med så kallade buffer underruns. Detta inträffar när datorn inte förmår att mata data till brännaren med tillräckligt hög hastighet och kan resultera i en oanvändbar skiva.

Rippa skivor
Till bonusfunktionerna hör möjlighet att lyssna på och rippa skivor från wav till något av de mer utrymmessnåla musikformaten. Verktyg för redigering av id3-taggar är ett annat mervärde.

Det var rätt länge sedan CD Burner XP Pro anlände i en ny version. Eftersom programmet inte var hundraprocentig stabilt under testet är det synd att möjliga buggar inte rättas. Kanske ansåg konstruktörerna att konkurrensen från de program som ofta levereras med nya brännare blev dem övermäktig?

Installationsfilen är 15 megabyte stor. Den som vill kan skänka upphovsmännen en slant via Paypal.

CD Burner XP Pro 3.0.116
Hämtas på: www.majorgeeks.com/download4242.html

Nästan lika bra
Deep Burner Free är ett “lättversion” av ett betalprogram. Den som har tunn plånbok tackar Astonsoft för att alla nödvändiga funktioner finns även i den kostnadsfria varianten. Precis som CD Burner XP Pro går det att bränna data- och ljudskivor.

Det bjuds på inbyggd konvertering från ogg, mp3 och andra format. Bränning kan simuleras.

Den som använder många olika datorer uppskattar Deep Burner Free Portable som gör det möjligt att lagra programmet på ett usb-minne och dessutom köra det därifrån. Gratisversionen får inte användas inom utbildning och företag, utan alltså bara strikt privat.

Ghosthunters CD/DVD Burning är lättanvänt med stöd för drag-och-släpp. Med hjälp av detta program kan du bränna alla typer av cd- och dvd-skivor, inklusive dvd med dubbla lager. Minus för viss instabilitet.

DeepBurner Free 1.8.0.224
Hämtas på: www.deepburner.com/?r=download

CD/DVD Burning 2.4.5
Hämtas på: ghosthunter.gh.funpic.de/tools.htm

Läs mer om de övriga gratisprogrammen här.