Förra året drog en våg av samtal från länder som Seychellerna och Somalia över svenskarna. Även om fenomenet med oönskade påstötningar från utlandet verkar vara på tillbakagång händer det med jämna mellanrum att vi hamnar på någon skojares uppringningslista.

Vi rekommenderar inte att du svarar på oväntade samtal från utlandet – och för att undvika oönskade fakturor ska du definitivt inte ringa tillbaka. Det är lätt att känna igen ett bluffsamtal från utlandet; de har andra riktnummer och ringer oftast bara en eller två signaler. Detta för att du inte ska hinna svara, utan själv ringa upp och drabbas av dyra avgifter.

Efter att en medarbetare på PC för Alla-redaktionen blivit utsatt för envisa och regelbundna uppringningar från +216, som härrör från Tunisien, bestämde vi oss för att tipsa om hur du blir av med samtalen med hjälp av smarta appen Truecaller.

Den populära nummerpresentatören har över 100 miljoner aktiva användare över hela världen. I utbyte mot att Truecaller får lagra (och behandla, om du inte väljer bort det) din data får du kraftfulla verktyg för att blockera irriterande telefonförsäljare, bluffsamtal och annat du inte vill ska slösa på din mobil-tid. I samband med gdpr-införandet har tjänsten också utökat möjligheten att kontrollera, begränsa och radera den data som appen samlar om dig. Men nog om det – nu ska vi tipsa om några sätt att blockera samtal på!

Innan du börjar: Ladda ned Truecaller för AndroidVi kan inte garantera att alla funktioner som listas nedan är desamma på Iphone - IOS-appen hittar du här. 

Blockera landsnummer

Truecaller

Även om du stoppar ett specifikt nummer hindrar det inte att andra nummer från samma land fortsätter att ringa dig. Som tur är kan du blockera ett helt landsnummer om du vill. Tryck på de tre horisontella linjerna längst upp till höger i appen och välj sedan Inställningar > Blockera > Min blocklista. Tryck sedan på plus-ikonen nere till höger och välj Blockera en nummerserie. Nu kan du skriva in exempelvis +216 för att blockera alla samtal från ett specifikt land.

För att bara blockera ett enda nummer kan du trycka på informationsknappen bredvid uppringarens namn eller nummer i listan. Sedan väljer du Blockera.

Blockera ökända spammare

Truecaller

Eftersom Truecaller används av såpass många är anmälningsfunktionen högst användbar. Direkt när någon ringer får du en fingervisning om det rör sig om spam eller inte, eftersom antalet anmälningar mot numret visas direkt på skärmen. Vill du automatiskt blockera de värsta syndarna, ta vägen Inställningar > Blockera igen och aktivera Blockera de värsta spammarna

Snabbkolla nummer – med kameran

Truecaller

Visste du att du kan ta reda på mer om ett telefonnummer bara genom att rikta mobilkameran mot det? Genom att trycka på sökfältet märkt "Truecaller sök" och sedan välja ikonen med en kamera och ett förstoringsglas på kan du sedan föra kamerabilden över ett telefonnummer för att direkt få fram vem det tillhör. Rör det sig om en spammare kommer antalet anmälningar också att visas på resultatskärmen. 

Extratips: Vill du inte att ditt nummer listas i Truecaller? Surfa in här och följ instruktionerna.