Vi är mest vana vid att se Chromebook-datorerna som billiga, lågpresterande och ofta tråkplastiga alternativ till ”riktiga” bärbara datorer. Men en Chromebook behöver inte vara en budgetdator. Googles egna Chromebook Pixel har varit ett snyggt och lyxigt alternativ i flera år, men tyvärr har den aldrig varit särskilt lätt att få tag på i Sverige.

Missa inte: Här är sommarens bästa bärbara dator

Seriös stil

Med Chromebook 13 G1 vill HP ändra på bilden av Chromebook och få bort uppfattningen att det är plastig budgetburk som bara är till för privatpersoner och skolor. De kallar datorn för en ”affärsklar” notebook, en kanske lite klumpig översättning av engelskans ”business ready”, det vill säga förberedd för företagsanvändning.

HP Chromebook 13 G1
HP Chromebook 13 G1 ger oss ett helt annat intryck än de flesta Chromebook-modeller vi har sett. Här är det allt annat än plast och budgetkänsla. Men så kostar den också en del.

Vad är det då som gör den extra företagsvänlig? Det är svårt att säga. Den har inbyggt tpm-chip, men det är också allt som rent funktionsmässigt skiljer den från andra Chromebook-modeller.

HP säljer dock en hel uppsjö generella tillbehör som passar till den: dockningsstation på usb-c, dvd-brännare, trådlös mus med mera. Dessa passar dock även till andra datorer. Kanske ligger det företagsvänliga i stället i det faktum att du kan köpa till ett servicepaket till den av samma typ som till business-datorer med Windows.

Enkelhet och kvalitet

Oavsett vad så är det fortfarande en Chromebook, det vill säga en dator med nästan all funktionalitet ute i molnet istället för i lokalt installerade program. Det räcker ganska långt för många användare, speciellt när det numera finns kraftfulla webbapplikationer för allt från Office till enklare bildbehandling, och mängder av strömmande medietjänster.

Det här kanske aldrig blir din huvuddator, men behöver du något lätt, smidigt och okomplicerat och vet att du har bra wifi-uppkoppling så kommer du väldigt långt med en Chromebook.

HP Chromebook 13 G1
HP Chromebook 13 G1 är 1,3 centimeter tjock ihopfälld och väger också ca 1,3 kilo.

Och HP Chromebook 13 G1 är en av de allra snyggaste, bekvämaste och kvalitativa Chromebook vi sett. Konstruktionen är i toppklass, en läckert slimmad 13-tummare i borstad aluminium och reptålig matt svart komposit. Den påminner rätt mycket om Spectre X360 som kom förra hösten, men dess skärm går inte att fälla tillbaka ett helt varv, utan här har vi en mer traditionell notebookdesign.

Skärmen har inte heller pekfunktion, men det är kanske lika bra det, vi är tveksamma till hur Chrome OS hanterar det. Däremot får vi ett utmärkt bakbelyst tangentbord med bra respons och en rejäl musplatta.

Förvirrande skärmhantering

Förutom lyxkänslan i chassit så är det just skärmen som gör att Chromebook 13 sticker ut. Den har en upplösning på hela 3 200 x 1 800 bildpunkter, vilket ger en utmärkt skärpa, speciellt om vi tittar på högupplösta bilder eller spelar film.

HP Chromebook 13 G1
Den högupplösta skärmen ger dig en helt ny möjlighet till överblick när du jobbar med Chromes till ytan ganska stora webbaserade appar. I alla fall när vi får till skärm- och skalningsinställningarna rätt.

När vi startar datorn första gången står den inställd på 1600 x 900, men det är inte helt sant. Den visar fortfarande högupplöst media skarpt, och teckensnitt och likande utnyttjar alla pixlarna, men gränssnittet blir anpassat storleksmässigt till hur den skulle sett ut på en 900p-skärm. Drar vi upp sen ”officiella” upplösningen till 1800p (3200 x 1800) så blir ikoner, muspekare med mera evinnerligt små.

Det här är den första pixeltäta Chromebook vi testat, så vi har inte haft orsak att rota så mycket i skärminställningar tidigare. Det är uppenbart att Google behöver se över och förenkla den biten. Bäst kombination av användbart gränssnitt och extra mycket arbetsyta får vi om vi väljer 1920x1080 bildpunkter. Men det är givetvis en smaksak. Det går också att anpassa vissa detaljer separat, som skalning i webbsidor och storlek på teckensnitt.

Koppla in externt ljud

Skärmen ger oss också ganska bra färgåtergivning för vardagsbruk med full srgb-färg, hyfsad kontrast och nästan 300 cd/m2 i ljusstyrka. Drar vi ner ljusstyrkan något blir även svärtan i mörka partier njutbar, vilket gör skärmen utmärkt att titta på film på.

Tyvärr kan vi inte säga det samma om dess högtalare. De är signerade Bang & Olufsen, men det är inte mycket som känns som dansk audiokvalitet med dess tunna och spretiga ljud. Ett bar bra hörlurar eller externa högtalare rekommenderas.

Datorn har gott om externa anslutningar, både en vanlig usb och två av nya usc c-typen. Strömadapter kopplas in i en av usb c-portarna, men även så har du alltså två anslutningar över. Någon extra skärmutgång finns inte, men HP säljer en adapter för usb c till hdmi eller displayport.

HP Chromebook 13 G1
Alla anslutningar sitter samlade på ena kortsidan. På andra sidan hittar vi en liten mikro sd-kortläsare.

Från standard till snabb

Chromebook 13 G1 finns i tre varianter där den stora skillnaden är olika kraftfull processor. Vi har testat den enklaste av de tre med Intel Pentium-processor. Det är ungefär vad vi är vana vid i Chromebook sedan tidigare, och prestanda är goda om än inte fantastiska.

För vanlig surfning, webbaserad Office och andra enskilda tillämpningar funkar den utmärkt, men i en del mer krävande Chrome-appar och överdrivet multitaskande märker vi en viss lagg. Det är i klass med de flesta Chromebook-modeller. Vi märker också att den kämpar lite med vissa format av högupplöst video, medan andra flyter på utan problem.

Sedan finns det också modeller av Chromebook 13 G1 med Intel Core-processor, närmare bestämt Core m3 och Core m5. Med en sådan under huven kanske vi skulle fått snäppet bättre prestanda när vi strömmar 4k-video från Youtube, men i övrigt är mer datorkraft ingenting som vi direkt känner att vi behöver.

Omdöme

Kan Chromebook med lite lyxigare känsla och högre prislapp bli en succé? Kanske. HP gör det mesta rätt i Chromebook 13 G1, även om ett par småsaker gör att den missat ett riktigt toppbetyg.

Skärmen, chassit, bra ergonomi och tillbehör via usb c gör att den kan vara värd mer pengar än vi vanligen skulle betala för en Chromebook. Men vi går allt som oftast i prestandataket, så den kraftfullare och lite dyrare Core m-modellerna kan vara ett smartare val. Vill du betala "fullt pc-pris" för en Chromebook kan du lika gärna satsa på det.

Fakta HP Chromebook 13 G1 W4M19EA#UUW

Tillverkare: HP
Funktion: Bärbar dator
Processor: Intel Pentium 4405Y, 1,5 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics 515
Minne: 4 GB dd3
Lagring: 32 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 3200x1800 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3.1 typ c, usb 3.1 typ a, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Övrigt: TPM
Operativsystem: Chrome OS, 64 bit
Batteritid: 5h 45min 1080p webbvideo, ca 9h ordbehandling
Storlek: 31,2 x 22 x 1,3 cm
Vikt: 1,29 kg
Pris: 7 500 kr

plus

Välbyggd och snygg
Högupplöst bildskärm
Gott om anslutningar och tillval
Bra wifi-mottagning

minus

Vissa prestandaproblem i denna modell
Halvdana högtalare
Relativt högt pris

Betyg 4 av 5