Satsningarna på kopieringsskydd av den nya sortens högupplösta film har varit många. Filmfilen är exempelvis skyddad via ett system vid namn Advanced Access Content System (AACS) och för att visa filmen via en digital signal måste bildvisaren och anslutningarna till denna vara HDCP-anpassade (High Bandwidth Digital Content Protection). Allt detta för att förhindra att okrypterat material kommer ut och ger upphov till piratkopior.

Datortidnignen c’t har dock upptäckt ett stort hål i denna kedja av säkerhetsåtgärder eftersom det går att fånga stillbilder i form av skärmdumpar från filmerna när de spelas upp. Detta skulle kunna automatiseras och på så vis användas för att fånga upp hela filmen. Därefter skulle filmfilen kunna sättas samman med ljudet som hämtas på annat sätt. Enligt c’t finns det förutsättningar att klara av denna typ av kopiering med många av dagens datorer.

Missen i kopieringsskyddet fanns i såväl Sonys som Toshibas bärbara datorer med Blu-ray respektive HD-DVD. På Toshiba har man bekräftat säkerhetsluckan och i kommande versioner ska det inte längre vara möjligt att ta skärmdumpar under filmvisningen.

Källa: Heise Security