I de tidigare delarna av vår skola för att göra hemmet uppkopplat och smart har vi rört oss i ganska bekanta vatten. Det har handlat om routrar och nätverkskablar, bredbandsuppkoppling och bluetooth, datorer, mobiler, skrivare, servrar och mediaenheter. Nu är det dags att ta oss en titt på lite mer specialanpassade prylar just för hemmet.

Tidigare i Smarta hemmet-skolan:

Del 3: Så maxar du nyttan av molnet
Del 2: Så lätt kan du dela filer och skrivare i det smarta hemmet
Del 1: Så lätt kopplar du upp ditt smarta hem

Smart hemteknik har under senaste åren flyttat in på många nya och intressanta områden. Det handlar delvis om att traditionella prylar blivit ”datoriserade”, med integrerade processorer, nätverkskoppling och ibland även skärm och kontrollpanel.

Det mest uppenbara exemplet är tv:n, som numera i princip är en dator med jätteskärm, med vilken du kan köra appar, ansluta till mediaservrar och titta på tv-kanaler i. Men här pratar vi snarare om hur resten av hemelektroniken börjar bli intelligent och uppkopplad.

Automation med mera
Allt blir smart, och lätt att styra

Sakernas internet
En av de mest omtalade trenderna på senare år är Internet of Things, ”sakernas internet”. Det handlar om att allt möjligt är uppkopplade mot internet och kan prata med servrar. Det gäller inte bara om datorer, smarta hushållsapparater och tv:n, utan även om avläsaren för elmätaren, styrsystemen i gatubelysningen, hundhalsbandet med gps-tagg och hundratals andra saker.

Så precis som med ”molnet” blir det bara ett fånigt buzzword som egentligen inte betyder så mycket. Det är mer ett namn på en trend – massor av saker som inte tidigare varit uppkopplade blir det, nu och i framtiden.
Här sammanfattar vi de de fyra viktigaste områdena.