1. Massor av smarta hushållsprylar

Det mest omtalade exemplet på sakernas internet är förstås våra uppkopplade hushållsmaskiner. Och här börjar det hända saker.

Det har verkligen tagit tid, men under 2015 fick smart och uppkopplad teknik inom vitvaror, hushållsapparater och hygien äntligen ett genombrott. Det har lanserats enskilda produkter tidigare, som Samsungs appstyrda tvättmaskin WW9000, men de har kunnat räknas på ena handens fingrar. Minus tummen. Nu ser vi en hel uppsjö prylar i dess kölvatten.

Håll rent med robotar

Robotdammsugare har funnits i flera år, men de har byggt på egna automatiska system. De har kört runt slumpmässigt eller efter egen formel och det enda du har kunnat göra har varit att slå på och av dem. I år har vi stiftat bekantskapen med ett par städande robotar som faktiskt står med ena benet ute i molnet och som du kan fjärrstyra med en app i din smartphone.

Irobot Roomba 980
Irobot Roomba 980

Den ena är Irobot Roomba 980, och den kan du starta och stanna, schemalägga och kolla status på var du än befinner dig. Den andra heter Botvac Connected och kommer från Neato. Den är uppkopplad och app-styrd, och eftersom den väsnas kan det vara bekvämt att kunna dra igång en städning när du själv inte är på plats.

Läs vårt test av robotgräsklippare här.

Roomba 980 styr du med fördel med en app.
Roomba 980 styr du med fördel med en app.

Motsvarigheten för din trädgård är robotgräsklipparen, och även där händer det saker. Gräsklipparen har en större utmaning än dammsugaren, inte minst eftersom det inte är alla gräsmattor som har wifi.

Men trots den osäkerheten finns det wifi-utrustrade robotgräsklippare som Exgain S520 WiFi och Worx Landroid WG797E.

Worx Landroid WG797E.
Worx Landroid WG797E.

Vanligare är att robotgräsklippare håller sig uppkopplade via mobilnätet, med en liten gsm-mottagare och ett sim-kort inbyggt. Då kan de skicka statusmeddelanden, position med mera till din smartphone och även ta emot kommandon den vägen. Exempel på gsm-styrda robotgräsklippare är Robomow RC308 och Bosch Indego 1000 Connect.

Läs mer i vår guide här.

Modern matlagning

Uppkopplade kylskåp och frysar har det länge varit tal om, men nu verkar de vara på väg. Samsung presenterade i år ett uppkopplat kylskåp, eller i alla fall ett kylskåp med en pekskärmsdator inbyggd i dörren. På den finns möjlighet att surfa efter recept, shoppa mat direkt, dela en anslagstavla med familjen och synka alltsammans till smartphone med en app.

Dagen då kylen kan tala om hur många färska ägg du har kvar är inte här, men vi i alla fall på rätt väg.

Samsung Family Hub Fridge
Samsung Family Hub Fridge. Surfa från kylskåpet, och webbshoppa maten direkt.

Något som däremot redan finns är app-baserad hjälp med matlagningen. Det finns ugnar, bakmaskiner, grillar och ångkokare med wifi-koppling och tillhörande app. Där kan du ställa in tillagningsprogram och få notifikation när middagen är klar. Det presterades ett helt gäng sådana produkter på årets CES-mässa i januari. Flera lär gå att köpa lagom till jul här i Sverige.

Ett fåtal finns redan nu, som Samsungs varmluftsugn Chef Collection NV9900 och fjärrstyrda kaffebryggaren Smarter Coffee.

Nespresso
Uppkopplat kaffe med Nespresso Prodigio.

Nespresso har släppt en kaffemaskin för kapslar som du styr från mobilen. Det heter Nespresso Prodigio och förladdas med ett helt magasin kapslar. Det är bara att starta appen, beställa dig en kopp så är den klar när du kommer ut i köket. Tyvärr tar den inte fram en kopp ur skafferiet, så det får du göra själv i förväg om du inte vill ha en pöl på diskbänken.

När det kommer till soliga sommartider ska det ju givetvis ut och grillas, och då kan grillen Daniel Boone från amerikanska Green Mountain Grills pryda uteplatsen, sprida doften av bränd mat över grannskapet och jadå, den kan ansluta till nätverket med wifi och styras med en app.

Daniel Boone
Bli bbq-mästare med Green Mountains appstyrda grillar.