2. Uppkopplad hygien och hälsa

Smart hälsoteknik är inget nytt. Träningsarmband och smartklockor har hållit koll i motionsslingan länge, med duktiga appar som samlar data, analyserar och motiverar. Även i hemmet var en pryl tidigt ute med att kommunicera digitalt, nämligen badrumsvågen. Utbudet av personvågar med koppling till mobilen är stort. Ett tjugotal modeller finns att köpa i Sverige för mellan 300 och 2 000 kronor.

Här används flera tekniker, inte bara wifi och bluetooth, utan också ANT+, ett protokoll för extra strömsnål dataöverföring som är framtaget av Garmin med tränings- och hälsoprylar i åtanke. Alla mobiler stödjer inte ANT+, utan i dagsläget finns det bara i en handfull Android-telefoner. Men det finns även usb-adaptrar för datorn och tillbehör mobiler som inte har ANT+ inbyggt.

Withing scale.
Withings personvågar hör till de allra mest uppkopplade och avancerade just nu.

Sjukvård och friskvård 

Från vågar är steget inte långt till produkter som blodtrycksmätare, där det finns mängder som pratar med mobilen. När det gäller febertermometrar är utbudet inte lika stort, men det finns enstaka modeller med bluetooth-koppling. Du fäster dem på kroppen för att hålla koll på tempen under en längre tid.
 

Philips Sonicare For Kids
Philips Sonicare For Kids tandbordtning som spel.

Även inom tandvård gör blåtand entré. Braun Oral B Smart Series kommer med inbyggd bluetooth och en app som talar om för dig när du borstat klart och vilka delar av munnen som behöver lite extra gnugg. En annan smart lösning är Philips Sonicare For Kids, tandborsten som är kopplad till en mobilapp och gör tandborstningen till ett kul spel.

Även när det gäller hårvård finns det spännande prylar, och Philips har gjort en bluetooth-rakapparat. Smart Shaver 7000 har en app fullproppad med funktioner från detaljerade data om din senaste rakning till trimningstips för olika skäggstilar.

Philips Smart Shaver
Skägg i 2000-talet med Philips Smart Shaver