3. Övervakning och säkerhet

Vårt behov av trygghet blir allt större, och det finns gott om smarta prylar som gör att du kan känna dig säkrare.

Uppkopplade inbrottslarm och övervakningskameror blir allt vanligare i och med att tekniken numera är så enkel att installera att vem som helst klarar av det. Det finns ett stort utbud av inbrottslarm som styrs via gsm eller wifi och har bra koppling till både kontrollpaneler i hemmet och ägarens mobil via app.

D-link
D-Link är en av de mest kända leverantörerna av övervakningskameror för hemmet.

Övervakningskameror som är direktkopplade till ditt nätverk kallas för ip-kameror. De var länge sällsynta i hemmet, eftersom de både var dyra och komplicerade att installera och använda. Men numera finns det små och enkla system som sköter sig själva så länge de har internetkoppling. Du behöver bara en app i mobilen.

Håll koll på lagen

Övervakning med kamera väcker alltid en del juridiska frågor. Har du övervakningskamera hemma får den inte vara riktad så att du filmar allmän plats. Det gäller även om det på bilden går att se ut genom ett fönster och se personer som passerar på gatan. 

EasyCall Wifi porttelefon
Uppkopplade porttelefoner som denna från Easycall blir allt mer populära. Men tänk på att det kan vara viktigt hur du riktar kameran.

Det blir extra viktigt om du vill installera en titthålskamera för dörren eller en porttelefon med kamera. Det finns ett brett utbud av sådana, där de mest moderna är uppkopplade med wifi och kan skicka bild till en skärmpanel eller till din smartphone. Här är regeln att kameran inte får filma allmän plats, men ett gemensamt utrymme som din trappuppgång eller din egen tomt räknas inte dit.